AKTUELNO

Prekinuta sjednica Skupštine KS: Konaković odbio uvrstiti zahtjev za smjenu Vlade na dnevni red

Ni nakon pojedinačnog izjašnjavanja nije bilo dovoljno ruku da se održi sjednica

Piše: A. Č./ Avaz.ba

26.12.2019

Sa skupštine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Prekinuta je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na samom početku zasjedanja jer su zastupnici SDA, SBB-a i DF-a bili protiv usvajanja dnevnog reda današnje sjednice.

Ni nakon pojedinačnog izjašnjavanja nije bilo dovoljno ruku da se održi sjednica.

Naime, Klub Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS nađe smjena Vlade KS. Predsjedavajući Elmedin Konaković odbio je staviti ovu tačku na razmatranje.

Medijima se obratio Mahir Dević (SDA), koji je pojasnio razloge zašto je nova većina odbila dnevni red.

- Mi smo dostavili dvije tačke da se dodaju u današnji dnevni red, ali je Konaković to odbio. Predsjedavajući je rekao da ima proceduralna greška, što nije tačno. Nećemo dozvoliti da se Konaković igra s nama. Ovo što on radi jeste kršenje Poslovnika, i to nećemo dozvoliti. On danas zakazuje 18. sjednicu i ne znam na osnovu čega. Te igre se igraju radi masovnog zapošljavanja - rekao je Dević.

Zvonko Marić (SBB) rekao je da ono što ne pripada demokratskom načinu rada ne treba ni komentirati.

- Zbog toga što nisu uvršteni zahtjevi u dnevni red, nova većina ga nije podržala - rekao je Marić.

Nakon što je Konaković pročitao dnevni red, zastupnici su glasali. Protiv predloženog dnevnog reda je glasalo 17 zastupnika iz SDA, SBB-a i DF-a, zastupnik BOSS-a Haris Pleho je bio suzdržan, a 16 zastupnika iz Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde je bilo za usvajanje dnevnog reda. 

Predsjedavajući Konaković je kazao da se nisu stekli uvjeti za održavanje današnje sjednice te je za 11:30 sati zakazao Kolegij Skupštine KS na kojem će biti zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati odluka o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo.

Zastupnik Mirza Čelik (SDA) na početku je zatražio dopunu dnevnog reda.

- Mi smo kao nova parlamentarna većina dostavili zahtjev za dopunu dnevnog reda, a tiče se dvije tačke koje ste dobili na Kolegiju i koje niste razmatrali kao zahtjev za dopunu dnevnog reda 17. radne sjednice. Stoga vas pozivam da prijedlog koji smo dostavili s dvije tačke dnevnog reda budu dio dnevnog reda 17. radne sjednice - rekao je Čelik.

Napomenuo je da, u skladu s Poslovnikom, dnevni red utvrđuje Skupština, a ne Kolegij, koji ga samo predlaže. 

Čelik je istakao i da se ništa nije promijenilo od prije neki dan. Prikupljeni su potpisi 18 zastupnika te je zamolio da da se postupa u skladu sa zahtjevom nove parlamentarne većine.

Tražio je da se dvije tačke uvrste na dnevni red, kao druga i treća, a tiču se smjene Vlade KS i imenovanja novog saziva Vlade KS.

Konaković je rekao da Vlada ima pravo da se očituje o svojoj smjeni. 

Nakon toga se glasalo o dnevnom redu koji nije usvojen, pa je sjednica prekinuta.

Podsjećamo, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici u Sarajevu donio je odluku da će se na sjednici Skupštine KS 16. januara naredne godine odlučiti o datumu sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju aktuelnoj vladi.

Kako je rečeno nakon današnje sjednice Kolegija, Skupština bi o povjerenju Vladi mogla raspravljati na sjednici 20. januara.

Inače, Skupština Kantona Sarajevo danas je trebala razmatrati prijedlog budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 989.264.434 KM.

Naime, utvrđeni nacrt budžeta KS za 2020. godinu iznosio je 971.375.034 KM. Tokom javne rasprave očitovalo se 55 zainteresiranih subjekta, nakon čega je sačinjen izvještaj na osnovu kojeg je Ministarstvo finansija pripremilo prijedlog budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 989.264.434 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.