SASTANAK

Forto i Imamolu za još bolju ekonomsku saradnju Istanbula i Sarajeva

Njegova prva zvanična posjeta u aktuelnom mandatu

S današnjeg sastanka. Vlada KS

Fena

27.12.2019

Premijer i članovi Vlade Kantona Sarajevo primili su danas delegaciju Istanbula iz Turske s gradonačelnikom Ekremom Imamoluom (Imamoglu) na čelu.

Po završetku sastanka, Imamolu je novinarima izjavio da je to njegova prva zvanična posjeta u aktuelnom mandatu i da je u proteklom izbornom periodu biračima obećao da će mu prva destinacija biti baš Sarajevo. 

Tokom sastanka s premijerom i članovima Vlade Sarajevskog kantona razgovarano je o važnim temama, kazao je Imamolu, odnosno o unapređenju ekonomske saradnje, o čemu su postignuti i neki konkretni dogovori. 

Uloga Istanbula u kulturološkom smislu je veoma važna, naglašava on, ali su izuzetno bitne i ekonomske veze. 

Imamolu je izrazio spremnost Istanbula da ponudi iskustvo u očuvanju autentičnog duha koji odlikuje i Sarajevo, obogaćenog multikulturalnošću.

Premijer Sarajevskog kantona Edin Forto je povodom ove posjete delegacije iz Istanbula kazao da slijedi još niz aktivnosti i određivanje smjernica za produbljivanje već postojeće saradnje.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Forto je potvrdio da je u proteklom periodu bilo donacija Istanbula Sarajevu s ciljem unapređenja gradskog saobraćaja i vodosnabdijevanja, ali je naglasio da treba unaprijediti poslovnu saradnju te u tom kontekstu najavljuje aktivnosti koje bi rezultirale konkretnim ekonomskim projektima.

Forto je potvrdio da u delegaciji iz Istanbula ima dosta članova bosanskohercegovačkih korijena. Imamolu se u glavnom gradu naše dražve neće sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom jer taj susret nije predviđen planom njegove posjete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.