KANTON SARAJEVO

Postignut dogovor: U četvrtak usvajanje privremenog finansiranja

Dana 29. januara nova većina imat će svog predsjedavajućeg, nakon čega ćemo nastaviti proces odnosno imenovanje nove vlade, rekao je Čelik

Sa ranijih sjednica. Arhiv

Piše: Avaz.ba

20.1.2020

Dva politička bloka, SDA, SBB, DF i BOSS, s jedne strane, te NiP, NS, SDP, NBL te samostalni zastupnici, s druge strane, postigli su dogovor o načinu izlaska iz krize koja traje duže od mjesec.

U Skupštini Kantona Sarajevo sačinjen je novi sporazum i odaslan svim parlamentarnim strankama u ovom kantonu kako bi se utvrdio daljnji slijed koraka radi deblokade Skupštine. Prema prijedlogu sporazuma, Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice, koju će voditi članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

Na navedenim sjednicama, prema prijedlogu sporazuma, izglasat će se potvrđivanje odluke Kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvu Skupštine, zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS, i to za 29. januar, izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.


Detalj iz sporazuma. Avaz

Također, na sjednici će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vladi KS, kojom će predsjedavati ponovo Kristić, i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Ukoliko odluka o nepovjerenju Vladi KS dobije podršku zastupnika u Skupštini KS, rukovodstvo Skupštine, u sastavu Kristić, Mirza Čelik (SDA), Vibor Handžić (NS) i Smiljana Viteškić, između sebe će za predsjedavajućeg Skupštine izabrati rukovodioca koji je iz reda nove skupštinske većine.

Povodom toga, Danijela Kristić je rekla da su se vratili u pravne okvire i da je nađen kompromis u korist svih građana.

Mirza Čelik je rekao da je sporazum potpisan, čime je deblokiran rad Skupštine KS.

- U sporazumu smo precizirali kada ćemo izglasati nepovjerenje Vlade KS i, ako se to desi 29. januara, nova većina imat će svog predsjedavajućeg, nakon čega ćemo nastaviti proces, odnosno imenovanje nove vlade – rekao je Čelik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.