COVID-19

Pilav: Ponovo nismo zatekli pacijente na kućnoj adresi koji su trebali biti testirani na koronavirus

U Sarajevu 33 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je šest smješteno na Kliniku Podhrastovi i oni imaju srednje tešku sliku

Aida Pilav. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

2.4.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav kazala je da su u Sarajevu 33 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je šest smješteno na Kliniku Podhrastovi i oni imaju srednje tešku sliku.

- S jučerašnjim danom ukupno je testirano 396 građana, što znači da se svaki dan radi oko 50 testova. U samoizolaciji je 1.700 ljudi, a iz samoizolacije je izašlo njih 1.745. Testirani su i medicinari u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i imamo pozitivnih slučajeva - rekla je Pilav.

Ponovila je da, s obzirom na relativno mali broj građana pozitivnih na koronavirus, gdje je 10 posto testiranih pozitivno, prate i rade ubrzana testiranja.

- Uvijek se postavlja pitanje imao li dovoljno testova, ponavljam da imamo. Raspodjela testova se radi prema broju stanovnika i imamo dovoljno resursa. Preporuke za testiranje rade se prema epidemiološkim vezama i upute se dobivaju u domu zdravlja. Čak nema potrebe da se ide u domove zdravlja, nego je dovoljan telefonski poziv s porodičnim ljekarom. Nema razloga da imamo bilo kakvu brigu povodom organizacije. Ponavljam da sam jučer rekla da se jedna osoba nije nalazila na adresi, a bila je naručena za testiranje. Danas se desilo da imamo dvije takve osobe - rekla je Pilav.

Potcrtala je da građani moraju ozbiljno shvatiti mjere koje su donijeli kantonalni i federalni štabovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.