KANTON SARAJEVO

Pilav: Idemo u pravcu usporavanja epidemije

U KS je do sada ukupno 37.206 odrađenih testova

Pilav: Najavila je i korigiranje mjera. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

16.9.2020

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav na današnjoj konferenciji za medije, kazala je da je trenutna epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća.

Kako je nekoliko puta istaknuto, za praćenje epidemije značajan je reprodukcijski broj. 

On se kreće oko 1, i trenutno je dobar u KS jer ide u pravcu usporavanja epidemije. Ovaj broj predstavlja broj osoba na koje jedan zaraženi može prenijeti virus na drugi.

Sada je ispod jedan, odnosno 0,99.  Prezentirana je i mjesečna analiza situacije izazvane širenjem novog koronavirusa, a koju je izradio Zavod za javno zdravstvo KS. 

Pohvalila je stanovništvo KS koje dobro provode zdravstveno-epidemiološke mjere. Najavila je i korigiranje mjera. 

- Promjenom ove situacije korigovat ćemo javne-zdravstvene mjere, a naročito se to odnosi na pitanje pohađanje škole - kazala je Pilav.l

U KS je do sada ukupno 37.206 odrađenih testova. Broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija u posljednjih 14 dana je između pet i osam posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva. 

Više je oboljelih osoba muškog spola, 54 posto, naspram 46 pacijenata ženskog spola. Što se tiče dobne skupine, najviše oboljelih imalo je između 36 i 50 godina (1.237), a slijedi oni od 19. do 35. - 1.171.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.