SARAJEVO

Marić: Nacrt zakona o radu vratiti Vladi FBiH na doradu

Odsustvo je plaćeno u roku od 20 dana i mi smo samo tražili da se ne uvažava u već postojeća, zakonom određena plaćena odsustva, rekla Agić

Marić: U ime Kluba SBB-a predložio zaključak. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

21.4.2020

Počela je hitna online sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Kako je na početku sjednice rekao predsjedavajući Mirza Čelik, online sjednici prisustvovao je 31 zastupnik.

Na ovoj sjednici zastupnici će razmatrati samo jednu tačku dnevnog reda - Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH.

Čelik: Jedna tačka dnevnog reda. Printscreen

Priprema mišljenja

Ministrica Jasna Agić rekla je da podržavaju Zakon o radu.

- Usvajanjem ovog zakona podržavaju se prava radnika. Socijalni partneri, misleći na Savez samostalnih sindikata i Udruženje su protiv ovog zakona jer smatraju da se otvara prostor za malverzacije, otvorene su mogućnosti za tužbe. U pripremi mišljenja nije bilo dovoljno vremena za razmatranje svih tačaka. Napominjemo i to da smo u vrijeme vanredne situacije pripremili brojna pitanja koja se odnose na radnopravne i finansijske aspekte. Nakon razmatranja Nacrta dali smo mišljenje na sedam članova zakona - rekla je Agić.

Agić: Odgovorila na zastupnička pitanja. Printscreen

Odgovarajući na pitanja zastupnika, ministrica Agić istakla je da ona odgovara u okviru svojih nadležnosti.

- Odsustvo je plaćeno u roku od 20 dana, i mi smo samo tražili da se plaćeno ne uvažava u već postojeća, zakonom određena plaćena odsustva. U slučaju skraćenja radnog vremena, plaća se može smanjiti, kako je definirano ovim nacrtom, za maksimalno 30 posto - rekla je Agić.

Prevažan zakon

Zastupnik Zvonko Marić rekao je da je jasno da ima mnogo nedorečenosti u ovom zakonu.

- Ne vidi se da li je predlagač Vlada FBiH ili resorni ministar Vesko Drljača. Mislim da bi veću jačinu ovaj prevažni zakon imao ako bi predlagač bila Vlada FBiH. Ne vidim da Vlada FBiH ovo potpisuje. Ne znam koliko se puta mijenjao nacrt, ali uočio sam da ovaj zakon prije nije imao pravnu procjenu. Zbog toga mi se nameće pitanje kakav imamo dokument ispred sebe. Ima nekoliko spornih članova, član 7., član 4., pa je nejasnoća šta je "radnik na čekanju". Član 10. nema jasne forme - rekao je Marić.

U ime Kluba SBB-a predložio je zaključak:

- Budući da ovaj prijedlog zakona ne sadrži elementarne pretpostavke da se o njemu konstruktivno raspravlja, iz razloga što se jasno ne vidi da je predlagač Vlada FBiH, već resorni ministar, zatim da je kreiran, kako se navodi u dokumentu, "bez fiskalne i pravne procjene i još niza nejasnoća, predlažem da se ovaj dokument vrati Vladi FBiH na doradu, a onda da se dostavi Vladi i Skupštini KS, jer smatram da je ovo prevažan zakon koji mora imati legalistički pristup u svakom smislu - navedeno je u zaključku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.