PREKINUTA 4. MARTA

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Razlog prekida je što nije podržan zaključak stranaka parlamentarne većine

Deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Fena

FENA

22.4.2024

Deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nastavljena je danas, a prekinuta je 4. marta prije usvajanja dnevnog reda.

Razlog prekida 

Razlog prekida je što nije podržan zaključak stranaka parlamentarne većine, da Mladen Bošković, dopredsjedavajući Doma, može voditi zasjedanje po ovlaštenju predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Prethodno je Boškovićevo vođenje osporavano iz zastupničkih klupa opozicionih Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Rečeno je da Poslovnik daje mogućnost za imenovanje novog rukovodstva Doma, što je trebalo i učiniti po mišljenju opozicionara, a ne odlučivati o vođenju zasjedanja zaključkom jer je zaključak inače forma odlučivanja u slučajevima kad Poslovnik ne reguliše neko pitanje.

Bošković je ipak ponudio na glasanje navedeni zaključak, koji nije dobio potrebnu većinu, nakon čega je sjednica prekinuta.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona, o unutrašnjoj trgovini, koji među brojnim drugim mjerama predviđa nedjelju i praznike kao neradni dan za radnike u trgovini - tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zakon u fazi nacrta

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Osim toga, Federalna vlada predložila je da se poslanici po skraćenom postupku izjasne o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koje predviđaju veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navedeno, da su sadašnjim Zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti.

Izmjene podrazumijevaju da se mijenja visina kazni u slučaju kada se trgovci ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena.

Poslanici bi trebali glasati i o dopunama Zakona o radu, koje propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.