SARAJEVO

Hitna pomoć bogatija za dva vrhunska savremena sanitetska vozila

Mi smo vrlo familijarni s ovom opremom, to je tradicija koja traje, otprilike, tridesetak godina i vrlo dobro znamo šta je sve potrebno za jedan kardiomobil, istaknuo je direktor Zelihić

Izgled sanitetskog vozila. Avaz

Avaz.ba

23.4.2020

Zavod za hitnu medicinsku pomoć bogatiji je za dva vrhunska savremena ambulantna sanitetska vozila opremljena najmodernijom opremom. To je donacija Vlade Kantona Sarajevo

Naš Zavod pruža pomoć građanima Kantona Sarajevo, što podrazumijeva isti vid pomoći i usluge za vrijeme pandemije kao i u normalnim uvjetima. Ovo će nam dobro doći da u toku pandemije dodatno podignemo nivo naših usluga i budemo još ekspeditivniji - kazao je direktor ove ustanove Adem Zelihić. 

Ova vozila opremljena su po najsavremenijim standardima koji vladaju u EU. Svako vozilo posjeduje posljednju seriju defribrilatora "lifepack 15", respiratore "wiman" posljednje generacije, kompletnu opremu za zbrinjavanje traumatoloških, internističkih i ginekoloških pacijenata.

Direktor Zelihić kazao je i kako su oni vrlo zadovoljni ovom donacijom, koja će sigurno doprinijeti porastu nivoa usluge kada je u pitanju hitna medicinska pomoć u Kantonu Sarajevo. 

- Mi smo vrlo familijarni s ovom opremom, to je tradicija koja traje, otprilike, tridesetak godina i vrlo dobro znamo šta je sve potrebno za jedan kardiomobil. Bili smo vrlo zahtjevni prilikom narudžbi. Svaki segment, svaki šaraf je vrlo važan da biste pružili dobru uslugu kada, recimo, imate srčani zastoj, što je najčešći uzrok smrti u evropskim zemljama. Za nas je veoma važan svaki segment u ovom vozilu da bude onakav kako propisuju struka i nauka kako bismo bili što učinkovitiji - istaknuo je direktor Zelihić.

Dodao je kako je odličan pokazatelj toga činjenica da je Hitna pomoć u posljednjih pet godina imala 152 potpuno uspješne reanimacije.

- Taj je rezultat proizvod dvije stvari: vrhunske opreme koju posjeduju vozila Hitne medicinske pomoći KS i adekvatna edukacija u našem edukativnom centru. To je ta kombinacija, spoj koji, očigledno, daje rezultat. Mi planiramo i da brendiramo unutrašnjost našeg vozila, jer je doslovno svaki detalj rezultat našeg dugogodišnjeg rada i iskustva. Raspored svih pretinaca, priključaka, sve to je autentično i možemo se pohvaliti da i mnoge druge hitne pomoći, kad je u pitanju adaptacija vozila, rade po uzoru na naša vozila - naglasio je direktor Zelihić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.