OBILJEŽAVANJE

U redu za hljeb ubijeno je 26 Sarajlija: Majka je otišla i nije se vratila

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem te ostala mnogobrojna delegacija položila je cvijeće na mjestu stradanja

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

27.5.2020

Godišnjica masakra u Ferhadiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Marijom Nenadićem te ostala mnogobrojna delegacija položila je cvijeće na mjestu stradanja u ulici Ferhadija, te odali počast minutom šutnjem i učenjem Fatihe ubijenim Sarajlijama.

Na današnji dan, prije 28 godina, desio se jedan od najtežih ratnih zločina u historiji Sarajeva. Pripadnici agresorskih snaga su 27. maja 1992. godine, u ulici Ferhadija ubili 26 i ranili 108 građana glavnog grada BiH, koji su čekali u redu za hljeb.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja djece opkoljenog Sarajeva kazao nam je da je žalosno da svake godine bude jako mali broj građana na obilježavanju.

- Ovdje bi nas sada trebalo biti na stotine, međutim svake godine nas je manje. Ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi - istakao je Grabovica.

Merdžida Salić-Ahmetovski prije 28 godina na ovom mjestu izgubila je majku i kako kaže svaka godina donosi još veću bol.


Merdžida Salić-Ahmetovski. D. Bašić

- Taj dan krenula je moja majka po hljeb. Nije dolazio na most Čobaniju kao ranije. U prvom momentu nismo ni znali šta se desilo. Otišla je po hljeb a nikada se nije vratila kući - ispričala je sa suzama u očima Salić-Ahmetovski.

Granatama ispaljenim s agresorskih položaja, 27. maja 1992 godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.