SARAJEVO

Pripremaju se izmjene Zakona o policiji KS

Osnovni motiv za usvajanje izmjena i dopuna da se otkoči proces prijema novih policajaca i osigura njihovo napredovanje u Upravi policije MUP-a KS

Danas održan sastanak. Arhiv

Avaz.ba

27.5.2020

Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima bivše vlasti u Kantonu Sarajevu ponovo će se po hitnom postupku naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo.

Posljednji sastanak, četvrti po redu, u vezi s izmjenama i dopunama zakona o policiji održan je danas u Sarajevu. Prisustvovao mu je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, policijski komesar Nusret Selimović, skupštinski zastupnik Zvonko Marić i predstavnici sindikata.

Zajednički zaključak svih prisutnih bio je da izmjene i dopune zakona moraju, nakon što Vlada KS završi svoj dio posla, po hitnom postupku ići na usvajanje u Skupštinu Kantona Sarajevo.

Jusko je rekao da je osnovni motiv za usvajanje izmjena i dopuna da se otkoči proces prijema novih policajaca i osigura njihovo napredovanje u Upravi policije MUP-a KS.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) uputio je pismo podrške nadležnima koji rade na izmjenama i dopunama zakona, napomenuvši da paket amandmana na zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima generalno ide u pravom smjeru. 

- Vlasti moraju pronaći najbolja pravna rješenja za pojedine prijedloge. Prijem policijskog kadra je hitan i to pitanje treba riješiti - napisao je šef savjetodavne jedinice sektora OHR-a Michael Haner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.