SARAJEVO

Marić: Radončić nije podnio ostavku da bi srušio Vladu Kantona Sarajevo

Neprincipijelno bi bilo ne dati novoj vladi godinu dana da se pokaže, kaže Marić

Marić: Tražimo da se realiziraju krucijalni projekti. Avaz

Piše: Alisa Čengić / Avaz.ba

3.6.2020

Zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić kazao je da se neće ići na rušenje aktuelne Vlade KS ako bude radila na realiziranju kapitalnih projekata na čemu su u i prethodnoj vladi insistirali.  

Poručio je kako bi bilo neprincipijelno ne dati novoj Vladi godinu dana da se pokaže.

- Očigledno je da danas u politici preovladavaju ljudi koji svaki sud koji odnose baziraju na činjenici kako bi oni postupali da su na nečijem mjestu. To se odnosi i na slučaj gospodina Radončića. Za njih većinu je da čovjek iz principijalnih i moralnih razloga podnese ostavku zato što nailazi na otpore da bi realizirao svoju viziju. Gospodin Radončić je toliko uradio i principijalan bio kada je, uprkos svemu i svim opstrukcijama, sačekao da se završi korona kriza. Trpio je sve te političke udarce na putu da riješi i migrantsku krizu i da kada je otišao sa čela Koordinacionog tijela i vidjeli ste šta se desilo sa novcem koji je bio namijenjen za kupovinu medicinske opreme - rekao je Marić.


Marić: Tražimo da se realiziraju krucijalni projekti. Avaz

Naglašava kako je činjenica da je dobio priznanja od svih ministara u okruženju s kojima je sarađivao. 

- Pod tim mislim na strane diplomate, ministre, svi su mu odali priznanje za rad i sve što je učinio. Naišao je na probleme i njegova ostavka je visokomoralni čin. Pogledajte šta kažu politički analitičar Esad Bajtal, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović. Ono što je ključno jeste da gospodin Radončić nije podnio ostavku da bi srušio Vladu Kantona Sarajevo. On je naprosto uradio iz moralnih i principijalnih razloga. Svi doobronamjeni koji nisu maliciozni su to tako shvatili i to tako tretiraju. Znam da će organi i Predsjedništvo SBB-a na idućoj sjedici razgovarati da će SBB u najmanju ruku dati šansu ovoj Vladi barem godinu kao što je dala prethodnoj. Ova Vlada nema razloga da strahuje, ali mi tražimo kao i od prethodne Vlade da se realiziraju krucijalni projekti. Ona Vlada koja to ne bude rješavala neće imati podršku. Mi u SBB-u smo fokusirani na projekte, a ne na brojanje glasova - rekao je Marić.

Ističe da će dalje utjecati na donošenje dobrih zakona za građane, kao i realizaciju projekata poput izgradnje Prve trasverzale, obnove tramvajske pruge i slično.

- Je li nesposobna Vlada da to uradi? Pa mi nismo birali ministre koji će da sjede i posmatraju šta se dešava oko njih. Oni su izvršna vlast i insistiramo da rade ono što stavimo pred njih - zaključio je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.