ZASTUPNIK SBB-A

Marić: Sve mi se čini da politika kod nas postaje ono što su Parovi i Farma

Marić kaže da je indikativno to što se dešava uoči zvaničkog početka predizborne kampanje

Zvonko Marić. Screenshot / N1

H. J. I. / N1

30.8.2022

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine govorio je za N1. Na početku kao dugogodišnji novinar prokomentarisao je najave da bi BH Telecom mogao isključiti signal N1.

Marić kaže da je indikativno to što se dešava uoči zvaničkog početka predizborne kampanje.

- Najradije ne bih komentirao. To je zaista uvredljivo za svaki razuman um, odnosno to je uvredljiva stvar jer ako vi limitirate, ograničavate medije da rade svoj posao zapravo vi pričate pričati o sebi. Evidentno, nemam nikakvih dokaza opipljivih indikativno je da se to dešava uoči predizborne kampanje i kao što svi znamo, bilo bi neumjesno da ne znamo da sva ta poslovna politika kreira u političkim centrima moći. Ona ne bi bila moguća bez miga iz političkog centra moći - naveo je Marić.

Dešavanja u skupštinskim klupama

Politika je za Marića postala reality show.

- U žargonu se kaže sve je to u pet deka. Ja to stalno ponavljam. Bio sam novinar, sve ih poznajem, već njihove namjere čitam, nekad šutim jer ne želim da učestvujem u toj farsi koja se dešava... Sve mi se čini da politika kod nas postaje ono što su Parovi, Farma i tako se ti protagonisti koji stvaraju besmisao onoga što želimo da uradimo. Oni profiliraju takav načim bavljenja politikom zbog čega se ja bojim - istakao je Marić.

Rad skupštinske većine u Kantonu Sarajevo

Kada je riječ o radu skupštinske većine u KS koju čine stranke Trojke koju čine SDP, Naša stranka i Narod i pravda, Marić kaže da je urađeno jako malo. Mnoge inicijative poput njegove o transformaciji Opće bolnice u Kantonalnu bolnicu nisu implementirane, jer kako tvrdi, zbog sujete. Tu su, objašnjava, i drugi nerealizirani projekti.

- Šta je sa Prvom transverzalom? Tu se nije ništa desilo. Nju bi koristilo najmanje 500 hiljada ljudi u mjesecu jer se preko Vogošće ulazi u grad - pojasnio je Marić.

Posjeta Forte i Čudić Ukrajini

Također, Marić je prokomentarisao i posjetu Edina Forte, premijera KS i Sabine Čudić, zastupnice u federalnom parlamentu Ukrajini.

- Možda imaju bogato ratno iskustvo koje će prenijeti domaćinima - pojasnio je Marić i kazao da će građanima biti jasno šta ovim želi poručiti.


O Zakonu o visokom obrazovanju

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila je novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Marić objašnjava da iko ga je podržao smatra da je pun manjkavosti i da nije u skladu sa procedurama i da nije reformski.

Razlog što ga je podržao, jeste da kako tvrdi ne bude da ga on opstruiše. 

Na kraju Marić kaže da je više bio optimističan nakon rata nago sada i da ima osjećaj kao da su građani pod nekom hipnozom ili nekom vrstom anestezije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.