DELEGAT SBB-A

Zvonko Marić za "Avaz" o inicijativi za izdvajanje 1.000 KM za najugroženije

Da bi se otklonila sumnja, kako kaže Marić, da pojedini ministri proizvoljnim dijeljenjem novca prikupljaju glasove važno je da se usvoji ova inicijativa

Zvonko Marić: Niko ne može garantovati da će se obuzdati cijene do kraja godine. AVAZ

Piše: S. S.

28.7.2022

Delegat u Domu naroda FBiH Zvonko Marić (SBB) je na današnjoj sjednici predložio inicijativu prema Vladi FBiH prema kojoj će umjesto dosadašnjeg prijedloga da se najugroženijim slojevima društva pomogne sa 100 KM, taj iznos poveća na 1.000 KM. Obzirom da u tom trenutku nije bilo kvoruma ova inicijativa će ići kao posebna tačka dnevnog reda na septembarskoj sjednici.

Tim povodom je za portal "Avaza" govorio Zvonko Marić.

- Predložio sam tu inicijativu, jer kako sam već naveo 100 KM se doima kao milostinja, ali ono što sam uočio je da pojedina resorna ministarstva uzimaju po 50-ak miliona i dijele ih po svom nahođenju. Nema sistemskih rješenja, kao što je to bilo recimo za trudnice. Niko ne može garantovati da će se obuzdati cijene do kraja godine. Tih 530.000, za koje je planirano da im se daje pomoć, njima 100 KM ništa ne znači jer će poskupljivati energenti, doći će do rasta računa. Sa 1.000 KM ovako će bar moći djeci koja idu u školu moći obezbijediti pribor, olakšati u slučaju poskupljenja - kazao je Marić za portal "Avaza".

Sve je fokusirano na izbore

Da bi se otklonila sumnja, kako kaže Marić, da pojedini ministri proizvoljnim dijeljenjem novca prikupljaju glasove važno je da se usvoji ova inicijativa.

- Razgovarao sam sa ministricom finansija Jelkom Miličević, a problem leži u tome što nije napravljen rebalans budžeta. Vrlo je indikativno to što Vlada FBiH kalkuliše sa pravljenjem rebalansa budžeta i očito da ga tempiraju za predizborni period, a stručnjaci tvrde da je više od 1,5 milijardi novca ubrano neplanirano. Tih 530 miliona koje je potrebno za moju inicijativu, s obzirom na 1,5 milijardi ni na koji način neće to ugroziti budžet, a to bi bila značajnija pomoć, a spriječili bi socijalni bunt, koji svakako ne ide u prilog Vladi - dodao je Marić za "Avaz". 

Zvonko Marić smatra da bi to bio dobar iskorak te da se kriza na ovaj način amortizira. 

Upitan kako komentariše letargiju delegata u posljednje vrijeme, zbog čega se sjednice zadnjih mjeseci održavaju na granici kvoruma, a i vrlo malo se prisutni javljaju za diskusije bez obzira što nekada bude riječ o veoma važnih tačkama, ali i to što vrlo malo predstavnika Vlade FBiH prisustvuje sjednicama, Marić je rekao: 

- Sve je fokusirano na predstojeće izbore i samo o tome razmišljaju. To je veoma neodgovorno ponašanje. Što se tiče Vlade FBiH, ona je u tehničkom mandatu, to je činjenica, ali oni ignorišu Dom naroda i danas osim ministra rada i socijalne politike Veska Drljače (SBB) niti jedan ministar nije prisustvao sjednici (osim onih koji su ujedno i delegati). Šalju neke državne službenike da prezentiraju nama njihove prijedloge. To nigdje na svijetu nema. Oni kao da nisu svjesni da smo mi gornji dom i da ništa ne može proći bez naše ovjere - izjavio je Marić za "Avaz".

Mišljenja je da Vlada FBiH ponižava delegate u Domu naroda.

Odnos delegata

- Što se tiče delegata, pojedini se ponašaju kalkulantski i kukavički, pa i kad dođu na sjednicu kod nekih tačaka ne žele da prisustvuju, nego se kriju po hodnicima i restoranima, kao da ih se ne tiče. Ne mogu da vjerujem tu dozu neozbiljnosti, neprofesionalnog odnosa, neispunjavanja obaveza, za koju su itekakako dobro plaćeni, pogotovo oni koji imaju naknadu za odvojeni život i putne troškove. Jednom kolegu sam vidio na prve dvije, tri sjednice, pa sam ga vidio danas prvi put nakon tri godine. Čini se da su delegati prihvatili ponašanje Vlade FBiH, iako su ga ranije kritikovali - zaključio je Marić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.