NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA

Održan simbolični performans u parku Hastahana

Nakon uklanjanja instalacije

Piše: A. F. / Avaz.ba

6.8.2020

Park Hastahana - Avaz
Građani nezadovoljni - Avaz
Instalacija "Zvjezdanin put" - Avaz
Performans - Avaz
Povorka - Avaz

Kolektiv Odron danas  je održao simboličnu pogrebnu povorku- performans  zbog posljednjih dešavanja povezanih sa sarajevskim parkom Hastahana. Uklanjanje instalacije „Zvjezdanin put“, koja je inače Simbol prijateljstva Sarajeva i njemačkog grada Fridrihšafena, izazvala je veliko negodovanje građana Sarajeva.

Kiša ni loši vremenski uslovi nisu spriječili građane da prisustvuju povorci u nadi da će instalacija biti vraćena na mjesto gdje kako kažu i pripada.

Nakon što su “Zvjezdani put” prekinuli bonsekom, macolama i polugama, općinski “stručnjaci” za demontažu umjetničkih djela, dijelove skulpture ostavili su razbacane na travi. Gradjani su policiji, koja je uprkos brojnim pozivima odbila doći na lokaciju, označili mjesto zločina - za slučaj da se predomisle i ipak odluče raditi posao za koji ih plaćamo. Skulpturi smo pružili prvu pomoć- poručeno je na Facebook stranici Hastahana parka.

Iz grupe dodaju da sklupturu isključivo žele vratiti na isto mjesto.

- Danas smo se u performansu simbolično oprostili od svog povjerenja u vlast, samo kada  odložimo tugu i razoćarenje možemo da sjelujemo dalje  i da napredujemo, mi smo uradili ono što smo mogli  da pokažemo ono šro osjećamo- kazali su organizatori  performansa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.