KOCKE U SVEMIRU

Ajla Džanko i Amna Dervišagić šalju kosu u svemir kao dio NASA-inog programa

Za učešće u NASA programu dobit će certifikate kao dokaz velike zajedničke naučne avanture

Avaz.ba
08.08.2020 10:56

Ajla i Amna šalju ljudske dlake u svemir kao dio NASA-inog programa

Foto: ILUSTRACIJA

Predanim radom, trudom i istraživanjem studentica iz Sarajeva, stiependistkinja BH Futures Fondacije, Ajla Džanko, i njena mentorica, Amna Dervišagić, inače Ambasadorica “Cubes in Space“ za istočnu Evropu, postale su dio NASA programa “Cubes in Space” (Kocke u svemiru), pa je njihov projekat o uticaju svemirskog zračenja na ljudske dlake, među desetine hiljada prijava, koji su pristigli iz različitih krajeva svijeta, zvanično odobren za let u svemir raketom, a potom će biti vraćen na analizu, saopšteno je iz BH Futures Fondacije.

Kako je saopćeno, Program “Cubes in Space” namijenjen je za upornu skupinu hrabrih vizionara koji su u stalnoj potrazi za povratkom kreativnosti u učionice. Misija programa je pomoći učenicima da oslobode svoju znatiželju, razviju logičku misao, učestvujući u kreativnom rješavanju problema. Područja za koja je program “Cubes in Space” namijenjen su nauka i tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika.

Program je osmišljen tako da nudi dvije vrste leta na kojima se mogu pokrenuti eksperimenti – raketa i visoki naučni balon. Ove platforme se lansiraju ili visoko u atmosferu ili u svemir, a obje nose instrumente za prikupljanje podataka ili provođenje eksperimenta.

-Odlučile smo da krenemo u avanturu u kojoj ćemo zajedno sa “Cubes in Space“ izvršiti genetički eksperiment u svemiru u sklopu kojeg bi obavile testiranje: The Effects of Short-term Space Travel on Miscellaneous Hair Samples. Obzirom na desetine hiljada prijava koje su stigle širom svijeta, prolazak u uži krug je već tada bio veliki uspjeh za nas, ali nakon mjesec, uslijedila je vijest koja je nadmašila naša očekivanja. Vjerovatnoća prihvatanja zahjeva za ovakav eksperiment od NASA-e je bio skoro pa nemoguć, obzirom da prednost imaju američki univerziteti i američki studenti. Međutim mi smo uspjele! Iako je to sve djelovalo nestvarno, u mojoj glavi se to sve već dešavalo. U mojim mislima ja sam uveliko radila na detaljima ekseprimenta i zamišljala polijetanje naše rakete u svemir. Na kraju sve to je zapravo postalo stvarnost! Sve to se sada dešava, te mislim da ću kada se sve to završi postati svjesna šta smo mi to zapravo uradile-  kazala je Džanko.

  • Ajla-u muzejukosmonautike- u Rusiji
    Ajla-u muzejukosmonautike- u Rusiji Foto: ILUSTRACIJA

- Ovim testiranjem ćemo izučavati uticaj radijacije, kao i uticaj mikrogravitacije na dlake koje ćemo po samom povratku na planetu uporediti s dlakama koje nikada nisu napustile našu troposferu. Također, vrlo značajan, ali i interesantan eksperiment će biti međusobna komparacija dlaka po povratku iz svemira, te na taj način ćemo uvidjeti količinu uticaja svih faktora na mušku dlaku, kao i žensku, ofarbanu i neofarbanu- istakla je Džanko.

Pred njom i njenom mentoricom sada je dug put i mukotrpan rad kako bi u septembru uspjele poslati raketu u stratosferu. 

- Željno isčekujem taj trenutak, iako je do prije samo par mjeseci ovako nešto bio moj san. Ali u snove treba vjerovati i na njima raditi, iako se to čini nerealnim ponekad i suludim, ipak vjerom i radom možemo postići sve što poželimo. Kada kažem sve, onda mislim sve! Ovako nešto bi bilo neostvarivo da nisam dobila svoju mentoricu u programu Fondacije. Iako smo u različitim gradovima, odlično se razumijemo i vrlo sam zahvalna što je uz mene neko ko vjeruje u mene i moje ciljeve, ko je spreman i dostupan kad god mi je to potrebno. Obzirom na naš prvi poduhvat koji je doživio vanzemaljski uspjeh, radujem se našim novim zajedničkim projektima i čvrsto vjerujem da će naše nove avanture biti još uspješnije i zanimljivije- zaključila je Džanko.

Za učešće u NASA programu dobit će certifikate kao dokaz velike zajedničke naučne avanture.

Komentari

NA VRH