U ONLINE FORMATU

Historijski arhiv Sarajevo predstavio izložbu povodom Dana državnosti BiH

Na 21 izložbenom panou prikazano je oko 210 fotografija i razglednica bh. gradova iz perioda na prelazu iz 19. u 20. stoljeće

A. M.

Arhiv se odlučio da na ovaj način da svoj doprinos u obliježavanju ovog značajnog datuma za našu zemlju

Foto: Historijski arhiv Sarajevo


Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Historijski arhiv Sarajevo danas je predstavio online izložbu „Gradovi Bosne i Hercegovine u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo“.

Imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju u zemlji Arhiv se odlučio da na ovaj način da svoj doprinos u obliježavanju ovog značajnog datuma za našu zemlju.

Ova izložba autorice, više arhivistice Almire Alibašić-Fideler, javnosti je predstavljena istim povodom i prošle godine u Muzeju Sarajeva.

Iz Historijskog arhiva Sarajevo se nadaju da će izložba svojim sadržajem, sada u online formatu, izazvati dodatno interesovanje i obogatiti saznanja o građi i Arhivu kao instituciji, kod svih onih koji je pogledaju.

- Na 21 izložbenom panou prikazano je oko 210 fotografija i razglednica bosanskohercegovačkih gradova iz perioda na prelazu iz 19. u 20. stoljeće, odnosno najvećim dijelom iz perioda Austro-Ugarske Monarhije, s manjim dijelom fotografija i razglednica iz kasnijeg perioda – ističe autorica izložbe Almira Alibašić-Fideler.

  • Arhiv se odlučio da na ovaj način da svoj doprinos u obliježavanju ovog značajnog datuma za našu zemlju

    Arhiv se odlučio da na ovaj način da svoj doprinos u obliježavanju ovog značajnog datuma za našu zemlju

    Foto: Historijski arhiv Sarajevo


To je specifičan period kada bh. gradovi mijenjaju svoju fizionomiju i svojim izgledom prerastaju iz jednog više orijentalnog civilizacijskog i kulturološkog miljea u onaj srednjeevropski, naravno pod utjecajem novog Carstva koje osvaja Bosnu i Hercegovinu.

- To je također i period kada fotografija, pa i razglednica kao i mediji – doživljavaju svoj razvoj i zamah u korištenju, kako u smislu popularnog i novog sredstva za pravljenje uspomena, tako i u svrhu stvaranja autentičnog slikovnog dokumenta o prilikama jednog perioda. Na fotografijama i razglednicama na ovoj izložbi mogu se vidjeti bosanskohercegovački gradovi koji su istovremeno i stari gradovi, i čaršije, i varoši i kasabe, ali i gradovi u modernom značenju te riječi, kao urbane, naseljene cjeline sa svim obilježjima kultiviranog naselja – kazala je autorica.

Na izloženim fotografijama i razglednicama možemo vidjeti panorame gradova, njihove važne objekte, ulice, pojedine dijelove, a iz kojih onda saznajemo o njihovim ljudima, životima, svakodnevnici, gradnji, kulturnim, upravnim i vjerskim objektima – svemu onome što sačinjava grad kao urbanu jedinicu u vremenu i prostoru.

- Ove fotografije su napravili pioniri razvoja fotografskog zanata u našoj zemlji, ljudi koji su, iako u službi određene politike koju je Austro-Ugarska tada sprovodila u Bosni i Hercegovini, ipak svojim radom pokazali ono najbolje što se tada dalo prikazati na fotografiji – pojašnjava Alibašić-Fideler.

Neki od tih fotografa su František Franjo Topič, Anton Šedler i Anton Cimolo, a također tu je dosta razglednica poznatih nakladničara toga vremena kao što su: Simon Kattan, Studnička, Halačević u Sarajevu, Pacher i Kisić u Mostaru, Ladislav Wolf u Banjaluci, Adolf Engel u Tuzli, Franjo Lipski u Travniku i mnogi drugi.

Izložbu možete pogledati na ovom linku.

NA VRH

Podijeli članak na