PREDSTAVNIK BIH PRI UN-U

Lagumdžija na prijemu povodom 18. godišnjice OSBiH: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Posebno je zahvaljeno međunarodnoj zajednici za njihove doprinose, te je izražena želja za jačanje partnerskih odnosa

Zlatko Lagumdžija. BH Mission UN

N. H.

29.11.2023

Održan je prijem povodom dvostruke proslave - 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 80. godišnjice državnosti nacije. 

Na prijemu se obratio Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik BiH pri UN-u.

- Jedna od prioritetnih misija je sprečavanje kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje su uloge Ujedinjenih nacija i PIC-a nezamjenjive - kazao je Lagumdžija. 

Prepoznajući današnje globalne izazove – zlo, zvjerstva, nepravdu i nejednakosti – Lagumdžija naglasio je potrebu kolektivne motivacije za bolji svijet. Slavljenje uspjeha je ključno za ohrabrivanje nacija prema svjetlijoj budućnosti.

Izvanredno postignuće održavanja mira

Ističući 30. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma,  Lagumdžija je pohvalio izvanredno postignuće održavanja mira bez jednog jedinog stradalog vojnika među raspoređenim snagama. Izrazio je zahvalnost ključnim osobama, priznajući njihove uloge u izgradnji Oružanih snaga.

Naglašavajući buduće prioritete, istaknuo je važnost sprečavanja kršenja Dejtonskog sporazuma o miru, podršku reformskim agendama te poštivanje međunarodnog prava i ljudskih prava. Citirajući predsjednika Bajdena (Biden), potvrdio je predanost suverenosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je zahvalio međunarodnoj zajednici za njihove doprinose i izrazio je želju za jačanjem partnerskih odnosa. Dok je okupljanje slavilo nacionalni praznik i “18. rođendan” Oružanih snaga, poželio je svima dobro zdravlje i ugodno veče.

Predanost prevazilaženju prepreka

Pukovnik Bruno Lukić, vojni savjetnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, održao je emotivan govor povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Proslavljajući 18 godina od njihovog osnivanja, govor je istakao napredak nacije, prevaziđene izazove te posvećenost sigurnoj budućnosti.

Uvažavajući izazove od samog početka, pukovnik Lukić pohvalio je predanost i posvećenost oružanih snaga u prevazilaženju prepreka, naglašavajući njihovu profesionalnost, integritet i odlučnost u očuvanju demokratije i mira.

Ističući posvećenost Oružanih snaga saradnji s civilnim strukturama, pukovnik Lukić istakao je njihovo aktivno angažovanje u pružanju pomoći u slučaju katastrofa, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Poseban fokus bio je usmjeren na posvećenost Oružanih snaga rodnoj ravnopravnosti. 

Gledajući unaprijed, Oružane snage Bosne i Hercegovine obećale su nastavak napora za jačanje odbrambenih sposobnosti, regionalnu saradnju i integraciju u NATO, uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Pukovnik Lukić je zaključio poštovanjem prema poginulim vojnicima i pozvao na jedinstvo, saradnju i razumijevanje radi zaštite teško stečenog mira. Izrazio je zahvalnost međunarodnim partnerima, ističući zajedničke napore za jačanje mira, stabilnosti i prosperiteta u zemlji i širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.