SPORAN PRIJEDLOG

Sutra sjednica Predsjedništva BiH: Neizvjesno imenovanje novih generala Oružanih snaga

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta zamjenika za operacije, odnosno resurse, Marko Stojčić i Mirsad Ahmić

Sa jedne od sjednica Predsjedništva BiH. Fena

Alen Bajramovic

26.11.2023

Predsjedništvo BiH sutra bi trebalo razmatrati prijedlog odluke Ministarstva odbrane BiH za imenovanje generala i oficira za generalske pozicije u OS BiH, ali će do same sjednice biti neizvjesno hoće li se ova tačka uopće naći na dnevnom redu.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane BiH 10. novembra je dostavilo spisak s imenima članova novog generalskog kora, na kojem se nalaze imena 13 generala. Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije, odnosno resurse, Marko Stojčić i Mirsad Ahmić. 

Članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović danas je izjavila da ima informacije da se opstrukcijama nastoji spriječiti da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba i da nema velika očekivanja od sutrašnje sjednice u tom smislu, ali je najavila i odgovor na navodne opstrukcije.

Izvor “Avaza” iz Predsjedništva BiH, međutim, kaže da se ne radi ni o kakvim opstrukcijama, već ovakve izjave predstavljaju pritisak da se postupi nezakonito. 

Predsjedništvo BiH ranije je donijelo odluku o strukturi generalskog kora, kojom je jasno zadužilo Ministarstvo odbrane da što prije dostavi prijedlog po kojem će novi načelnik Zajedničkog štaba OSBiH biti iz reda srpskog naroda. 

Iz Predsjedništva BiH pojašnjavaju da je dostavljeni prijedlog u suprotnosti sa Zakonom o odbrani BiH, kao i Zakonom o službi u OSBiH, kako po pitanju nepoštivanja procedura unutar sistema odbrane, tako i pravnih odredbi, jer su predloženi kandidati ispunili uvjete za penzioniranje, a neki od njih navodno ne ispunjavaju kriterije stručne spreme.

Zato je Predsjedništvo BiH od Ministarstva odbrane BiH zatražilo da se izjasni po ovom pitanju i ispravi greške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.