NESHVATLJIVO

Hoće li neko odgovarati: 1.500 vakcina protiv sezonske gripe završit će u otpadu

Početak imunizacije zabrinuo nas je da ćemo imati nedovoljno vakcina, jer nije bio bolji unazad sedam-osam godina, rekao je Šarkić

Arman Šarkić. Avaz

A. Ka. / Fena

19.1.2021

U Kantonu Sarajevo će oko 1.500 doza vakcina protiv sezonske gripe, najvjerovatnije, završiti u infektivnom otpadu, rekao je porparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić. 

Šarkić je napomenuo da je Kanton primio 9.400 vakcina protiv gripa i da su stariji od 65 godina i ovaj put bili najzainteresovaniji da je prime.

Početak imunizacije

- To je trajalo tri do četiri dana kada je utrošeno 4.000 doza. Početak imunizacije zabrinuo nas je da ćemo imati nedovoljno vakcina, jer nije bio bolji unazad sedam-osam godina - rekao je Šarkić Srni. 

Šarkić je ocijenio da se ponovilo pravilo da zainteresovani vakcine prime prvih dana, dok je indiferentan veliki dio radno sposobnog stanovništva, označenog kao rizične grupe.

- Imamo problem što će od 9.400 doza ostatak od 1.500, najvjerovatnije, završiti u infektivnom otpadu - rekao je Šarkić i dodao kako se nada da se to neće dogoditi i sa vakcinom protiv virusa korona, kada stigne u BiH.

Kada je riječ o vakcinama za Covid-19 proizvođača "Pfizer", koje zahtjevaju da se drže na minus 80 stepeni da ne bi izgubili na svojstvima, Šarkić je precizirao da Dom zdravlja Kantona Sarajevo nema tu vrstu hladnog lanca nego uobičajene frižidere koji su bili dovoljni za ostale vakcine.

Centralni magazin

- Koliko je meni poznato centralni magacin će biti negdje u Mostaru, a kantonalni zavodi za javno zdravstvo sad vode brigu o hladnom lancu i skladištenju. Nama je važan tehnički dio, da ćemo morati biti tehnički priremljeni i voditi računa, jer, kako je navedeno, vakcina „Pfizer“ može pet do šest sati biti na sobnoj temperaturi nakon čega gubi stvojstva - pojasnio je Šarkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.