KANTON SARAJEVO

Sarajlije se mogu testirati na 13 punktova

Radnim danima i vikendom rade od 7.30 do 20 sati

Najveće gužve na Vrbanji. Avaz

Piše: N. Ćorović

19.1.2022

Građani Kantona Sarajevo, a koji imaju simptome korone, mogu se testirati na 13 punktova. Potvrdio je to za "Avaz" Arman Šarkić, portparol JU "Dom zdravlja KS".

- Kao i do sada sva četiri drive in punkta rade, na Vrbanji tačnije na mostu Suade i Olge, Alipašino polje, Ilidža i Semizovac. Rade i radnim danima i vikendom dvosmjenski od 7.30 do 20 sati. Uz ta četiri drive in-a imamo i devet Covid ambulanti koji takođe vrše testiranje drugog tipa. Prema tome imamo ukupno 13 punktova - rekao je Šarkić.


Pojava simptoma

On apeluje na građane, da prate protokole, poštuju procedure i što bolje sarađuju s timovima.

 - Drive in punk kod mosta Suade i Olge preopterećen je još uvijek, iako smo samo podcrtavali te apelovali na građane da idu na punktovima u mjestima gdje žive. Nažalost, još uvijek bilježimo situacije gdje ljudi dolaze i pored procedure koja je dogovorena. Također, neophodno je imati elektronsku uputnicu i simptomatsku sliku, jer ne možete doći bez pojave simptoma - naveo je Šarkić.

On ističe, da se simptomi pojavljuju četvrti ili peti dan i tada je najbolje vršiti testiranje jer se ranije neće dobiti validan rezultat, a bespotrebno će se stajati u redovima.

- Isto tako se dešava da još uvijek imamo građana do kojih nije doprla naša poruka, ali se trudimo iz sve snage da to uradimo, da dolaze kao asimptomatski slučajevi, jer on se ne može testirati na drive in-u u koliko nije simptomatski - dodao je on.


Antigen testiranja

Šarkić: Poštovati procedure. Avaz

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme preferiraju se antigen testiranja, kao preporuku Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- Podsjećamo sve građane do kojih nije došla poruka da surađuju s nama i domovima zdravlja jer je i dalje prisutna borba s Covidom a naročito u ovoj fazi kad je najviše u cirkulaciji omikron, gdje je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze što nama predstavlja veliki pritisak jer ih mi saniramo u najvećem broju - kaže Šarkić.

Što se vakcinacije tiče nemamo problema, imamo paralelni protok imunizacije protiv Covida i sezonske gripe. Na dnevnoj bazi u domovima zdravlja bilježimo dosta veliku potražnju za vakcinaciju protiv Covida, a najviše se traži treća booster doza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.