SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Jednoglasno usvojena incijativa Zvonka Marića: Osigurati novčana sredstva za školovanje graničnih policajaca

Sa obzirom da migrantska kriza potresa našu zemlju i budući da se ne nazire njen kraj, potrebno je donositi drugačije strateške mjere u nastojanjima da se upravlja krizom koja je zahvatila BiH

Piše: N. Aj.

28.1.2021

Marić: Upućena incijativa. Arhiv

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su jednoglasno usvojili incijativu Zvonka Marića, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Tekst incijative prenosimo u cijelosti:

Sa obzirom da migrantska kriza potresa našu zemlju i budući da se ne nazire njen kraj, potrebno je donositi drugačije strateške mjere u nastojanjima da se upravlja krizom koja je zahvatila BiH. 

U tom smislu Klub SBB-a u Skupštini KS pokreće incijativu:

Osigurati granice BiH

Da se Skupština KS odredi spram sugestije prema Vijeću ministara BiH, da se resornim ministarstvima aktiviraju podračuni ili utemelji fond koji bi općine, kantoni, entiteti i nevladine organizacije sukladno svojim mogućnostima i opredjeljenjima uplaćivali novčana sredstva za školovanje i osposobljavanje graničnih policajaca. Time bi doprinijeli da se u nastavnim centrima u Sarajevu i Mostaru odškoluju granični policajci koji bi osiguravali granice BiH, posebno na područjima na kojima prelazi ogroman broj nelegalnih migranata.

Poznato je da je stanje u ovom segmentu poražavajuće i da je kadrovska podkapacitiranost Granične policije poražavajuća i da se na svakih 20 kilometara može raspodijeliti tek po jedan granični policajac.

Deportacija nelegalnih migranata

Vjerujemo da bi Vlada i Skupština KS, usvajanjem ovakve incijative poslala jasnu poruku da želi sistemski i dalekosežnije rješavati probleme migrantske krize.

Pored te mjere, apeliramo da se što prije pristupi deportaciji nelegalnih migranata u skladu sa zakonskom regulativom.

Ukoliko se bez odlaganja pristupi ovom procesu, bit će poslana jasna poruka da BiH želi sistemski rješavati probleme vezane za migrantsku krizu uz poštivanje svih zakona u preuzetih obaveza, kao što je slučaj sa Sporazumom o readmisiji koji je potpisan sa Republikom Srbijom, odakle prelazi najviše migranata - navodi se u incijativi.

Dvadesetosam zastupnika glasalo je za, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.