PRIORITETI

Ministar Šteta najavljuje: Neće više biti kilometarskih kolona i saobraćajnog kolapsa

Signalizacija neusklađena i to je problem koji se mora prioritetno rješavati, kaže Šteta

Piše: Amanda Nalo

30.1.2021

Šteta: Najveće gužve ujutro i predvečer. Avaz

Saobraćajne gužve i kilometarske kolone vozila, pogotovo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, prizor su koji svaki dan gledamo na cestama glavnog grada.

Haotična situacija

Kako je pokazala struka, višesatni kolapsi uglavnom nastaju zbog neusklađenih semafora koji rade istim tempom, kako danju tako i noću.

Zbog takve haotične situacije potrebno je da što prije s radom počne jedinstveni saobraćajni centar, iz kojeg će se moći upravljati javnim prijevozom i semafornom signalizacijom.


Šteta: To se mora promijeniti. Avaz

- Signalizacija je neusklađena i to je problem koji se mora prioritetno rješavati. Trenutno imamo situaciju da nam zeleno svjetlo na semaforu traje isto kada imamo neviđene gužve i iza ponoći, kada je manja gužva. To moramo promijeniti i zato ćemo napraviti projekt adaptivnog upravljana semaforima – kazao je resorni ministar Adnan Šteta.

Prema njegovim riječima, plan je da se na raskrsnicama postave kamere putem kojih će se moći gledati stanje na cestama te u kojim dijelovima grada su gužve.

Odmah reagirati

- Tako ćemo najbolje znati gdje trebamo odmah reagirati. To će značajno smanjiti gužve. Ovaj projekt ćemo pokrenuti zajedno s EBRD-om. Studije su pokazale da takvim upravljanjem protok saobraćaja bude brži i za 30 posto – ističe Šteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.