ZBOG KORONAVIRUSA

Tokom vikenda izvršeno 30 timskih inspekcijskih nadzora u KS, nadzirani Igman i Bjelašnica

Na skijalištima obje olimpijske planine tokom januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH

N. Aj. / Fena
  • Inspektori obilazili lokale kao i tržne centre

    Inspektori obilazili lokale kao i tržne centre

    Foto: Avaz


Nepoštivanje epidemioloških preporuka

- Nepoštivanje epidemioloških preporuka utvrđeno je kod četiri subjekta nadzora, neizdavanje fiskalnih računa kod tri, neprijavljen radnik u jednom, kao i jedan slučaj rada bez odobrenja nadležnog organa. Za navedene nepravilnosti kantonalni inspektori su izrekli osam prekršajnih naloga u iznosu 17.450 KM - saopćeno je iz KUIP-a KS.

Osim toga, tokom vikenda je izvršeno i osam sanitarno-inspekcijskih nadzora u tržnim centrima, zbog očekivane masovnije posjete, pri čemu je kod četiri subjekta nadzora utvrđeno nepoštivanje epidemioloških preporuka i na licu mjesta naložene hitne korektivne mjere, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.

Također, sanitarni inspektori su u danima vikenda vršili cjelodnevni nadzor na skijalištima Igmana i Bjelašnice, koji su bili izuzetno posjećeni i zbog obilježavanja dana Igmanskog marša.

Smanjiti mogućnost zaraze

- Na skijalištima obje olimpijske planine tokom mjeseca januara je izvršeno 13 inspekcijskih nadzora s ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera. Kod utvrđivanja kršenja epidemioloških mjera inspektori, zbog hitnosti, korektivne mjere nalažu usmenim putem u momentu nadzora, a zapisnikom konstatuju činjenično stanje u skladu sa članom 57. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takve mjere, zbog kratkog roka se otklanjaju odmah, a uglavnom se radi o uspostavljaju distance na pojedinim liftovima - navodi se u saopćenju.

Inspektori KUIP-a i dalje nastavljaju ulagati maksimalne napore kako bi se osiguralo provođenje svih propisanih epidemioloških mjera i smanjila mogućnost zaraze u KS.

Iz KUIP-a KS pozivaju privredne subjekte, ali i građane, na strogo poštivanje propisanih mjera i preporuka kriznih štabova, kako bi zajednički doprinijeli zadržavanju i poboljšavanju postojećeg stanja u vezi sa epidemijom Covid-19. 

Više o temi Koronavirus

PANDEMIJA U EVROPI
Austrija pooštrava režim ulaska u zemlju
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na