PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu kreće iz Kantona Sarajevo

Dodao je da se Srebrenicom treba baviti u kontinuitetu i stvarati uslove za normalizaciju stanja

Press-konferencija. Avaz

Piše: E. Halimić

23.2.2021

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP), obratio se na press-konferenciji povodom prijedloga zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu.

- Nadam se da će Ustavni sud prihvatiti apelacije za Srebrenicu i vratiti izborni proces na početak - kazao je.

Dodao je da se Srebrenicom treba baviti u kontinuitetu i stvarati uslove za normalizaciju stanja.


Čekali da izbori završe

Nikšić je kazao da su prije mjesec imali nacrt zakona, međutim nisu htjeli da ga puštaju u parlamentarnu proceduru prije okončanja izbora.

- Imamo draft nacrta i svjesno ga nismo puštali u parlamentarnu proceduru da to ne bude predizborna priča - istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, na sastanku četvorke je dogovoreno da to bude zajednički projekt.


Tim za implementaciju

- Zakon kreće od Kantona Sarajevo jer smo ovdje na vlasti. Nakon KS zakon ćemo ponuditi u kantonima u kojima participiraju stranke četvorke. Prije svega, u TK i USK, ali i na nivou Federacije BiH. Uobičajna praksa je da se pomaže Srebrenica, a mi ćemo pokušati da to postavimo kao praksu u gradovima i općinama gdje toga nema – kazao je Nikšić.

Dodao je da je u Srebrenici rečeno da se ova rješenja traže.

- Planirano je i formiranje tima koji bi implementirao zakon. Sretan sam da unutar Četvorke postoji jednodušna odluka da idemo u sistemsko rješenje - zaključio je Nikšić.


Predlagač Klub SDP-a

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta ovom prilikom kazao je da će predlagač biti Klub SDP-a u Skupštini KS.

- Raditi ćemo maksimalno da što prije ovo postane živo slovo na papiru. Kroz ovaj nacrt zakona podstičemo povratak i ostanak ljudi u Srebrenici. Poticajne mjere se odnose na ratom razorene objekte, osiguranje zdravstvene zaštite, obrazovanje i radno osposobljavanje, prevencija iseljavanja, očuvanje sjećanja na genocid... To su neki od ciljeva zakona. Nećemo stati na ovome i brinut ćemo se o ljudima koji tamo žive - pojasnio je Šteta.

Stimulirati privrednike

Šef Kluba SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović istakao je da je svrha zakona da se pomogne ljudima u Srebrenici.

- Njih se sjete za obilježavanje genocida i predizborne svrhe. Prvo je ured za podršku Srebrenici, planiramo godišnje da izdvojimo 250.000 KM. Sva lica sa prijavljenim mjesto boravka u Srebrenici imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu u institucijama čiji je osnivač KS, isto se odnosi na obrazovanje, a predviđeno je umanjenje školarine na fakultetima. Želimo stimulirati privrednike da rade u Srebrenici, a KS bi mogao preuzeti pola troškova, a pola da uzme Federacija. Sva lica iz Srebrenice imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć na osnovu toga da su preživjeli genocid - istakao je Stojanović.

Dodao je da će roditelji imati pravo na naknadu.

- Porodilje imaju pravo na naknadu u visini dvije netto plate u Federaciji. Ovaj zakon ćemo uskladiti i predložiti na nivou Federacije - zaključio je Stojanović.

Usvojiti zakon i u FBiH

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić istakao je da će učini sve da se sličan zakon usvoji na nivou Federacije.

- Iskreno se nadamo da dnevna politika neće odigrati ulogu i da će prevladati razum. Nadamo se da ćemo ovim zakonom nastaviti praksu prethodne Vlade FBiH, a kad se o Srebrenici vodilo računa. Sve naše aktivnosti moraju ići u tri pravca. A to je da očuvano sjećanje, da uradimo sve na održivom povratku i da organizirano s područja Federacije radimo da se privreda oživljava u Srebrenici - kazao je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.