NA LICU MJESTA

Bogićević jednoglasno izabran za gradonačelnika Sarajeva

Neposredno nakon izbora izabrani se treba izjasniti da li prihvata izbor. Ukoliko odbije, ponovit će se izbor

Piše: Amila Ovčina

26.3.2021

Bogić Bogićević. AVAZ

Bogić Bogićević jednoglasno, sa 25 glasova "za" izabran je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća za gradonačelnika Sarajeva.

Vijećnici su se pozvali na član 12, stav 6 koji definira izbor gradonačelnika. "Neposredno nakon izbora izabrani se treba izjasniti da li prihvata izbor. Ukoliko odbije, ponovit će se izbor".



Povukao kandidaturu

Vijećnici su podržali izbor Bogićevića za gradonačelnika, nakon čega je pročitana njegova impresivna biografija.

Kako je rečeno na sjednici, za sat vremena bi trebala biti konačna odluka Bogića Bogićevića, da li će prihvatiti poziciju gradonačelnika.

Podsjetimo, Bogićević je povukao kandidaturu nakon glasanja za predsjedavajućeg GV na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Kazao je da ne želi da se međustranački odnosi narušavaju zbog njega, niti da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama.


Jedini kandidat

Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju te kao drugi zamjenik gradonačelnika Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.

Konstituirajuća sjednica održava se uz poštivanje epidemioloških mjera s minimalnim brojem ljudi. Započela je intoniranjem himne BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.