SARAJEVO

Tajib Delalić podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad

Kao razlog naveo je ponašanje jednog broja vijećnika koji opstruiraju rad Općinskog vijeća

E. Ma.

Tajib Delalić

Foto: AVAZ


Tajib Delalić (SDA) podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Na ovu poziciju je izabran 13. januara ove godine. Kao razlog podnošenja ostavke je naveo ponašanje jednog broja vijećnika koji opstruiraju rad Općinskog vijeća, pokušavajući tako ostvariti lične interese gradana i Općine.

Opstruiraju rad

Kazao je kako vijećnici Drago Jurić i Bajro Biber opstruiraju rad Općinskog vijeća.

- Nakon što je konstituisano Općinsko vijeće, i izabrani vijećnici Gradskog vijeća, dvojica od vijećnika koji su izabrani u Gradsko vijeće, Drago Jurić (USD) i Bajro Biber (BOSS) počeli su iznositi zahtjeve za zapošljavanje u državnoj službi ili javnom sektoru članova porodice i stranačkih aktivista u zamjenu za njihovo dalje učešće u radu većine u Općinskom vijeću. Izigravajući tako mene i ostale kolege koji smo ih podržali prilikom izbora za vijećnike Gradskog vijeća, ova dvojica vijećnika krenuli su sa blokadom rada Općinskog vijeća. Prvo su u saradnji sa klubom Naroda i pravde blokirali usvajanje Programa rada Vijeća, a zatim i oborili dnevni red treće radne sjednice Općinskog vijeća - naveo je Delalić u saopćenju za javnost.

Dalje je naveo kako funkcioniše pokušaj nepotizma u državnoj instituciji te pozvao nadležne organe da reaguju.

Trgovina utjecajem

- Dvije trećine svoga radnog vijeka proveo sam u Općini Novi Grad Sarajevo, u periodu nakon agresije na našu zemlju obavljao i dužnost predsjedavajućeg Vijeća, ali ovakav bezobrazluk i gramzivost do sada nisam vidio. Vijećnik Bajro Biber u komisije Gradskog i Općinskog vijeća pored sebe predložio je svoga sina i kćerku i na Općinskom i Gradskom nivou, a pored toga zahtijevao je zapošljavanje sina u stalni radni odnos sa visokom stručnom spremom u drżavnoj firmi. Neka im je na sramotu njihovo ponašanje i ucjene. Pozivam gradane našeg Novog Grada da ovakvima više nikada ne daju povjerenje na izborima, a istražne organe i Tužilaštvo da prate gdje će hiti zaposlen Nedim Biber, sin vijećnika Bajre Bibera, kako bi se utvrdila trgovina utjecajem koja je očito ostvarena na drugoj strani u zamjenu za njegov glas u Općinskom vijeću - istakao je Delalić.

NA VRH

Podijeli članak na