BAŠČARŠIJA

Posjetili smo zanatlije u Sarajevu: Uskoro nam neće imati ko pantalone skratiti

Nema turista, nema protoka kapitala, ljudima se ne isplati da otvaraju svoje radnje, kaže Kalajdžisalihović

Piše: S. Š.-A.S.

20.6.2021

Zanatstvo izumire na Baščaršiji. AVAZ

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je konačnu listu onih koji će dobiti poticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.



Kupovna moć

Kandidati moraju ispunjavati određene uvjete, a to su da imaju registriran obrt, izmirene obaveze, da je oporezivanje paušalno, pošto je ovo deficitarna djelatnost.

Predviđena su sredstva u iznosu od 250.000 KM, a ekipa „Avaza“ posjetila je Udruženje zanatlija u Sarajevu, gdje su nam rekli da je korona ostavila velike posljedice na njih te da će im biti potrebna ogromna pomoć nadležnih.

Kako je naveo Mehmed Kalajdžisalihović, predsjednik Udruženja zanatlija KS, pamti i bolje dane, one prije pandemije, kada su turisti iz svih krajeva svijeta vrvjeli Baščaršijom.

Danas su mnoge zanatske radnje zatvorene jer nema turista, pa tako nema ni protoka kapitala.

Predsjednik Udruženja se nada da će obje vlade, Federalna i Kantonalna, u budžetu izdvojiti novac za spas starih zanata.

- Od Federalne vlade dobili smo jedan poticaj za vrijeme prvog vala koronavirusa, jedini vid pomoći. Od Kantonalne vlade su bila dva poticaja prošle godine - dodao je Kalajdžisalihović.

Radnje se zatvaraju, a sve je manje mladih koji žele naučiti zanat. Kalajdžisalihović ističe da će doći vrijeme kada nećemo imati kome odnijeti pantalone da ih skrati.

- Vezilje, terzije, filigrani, zlatari, papučari, sedlari, obućari... sve su to zanati koji su nekada bili veoma popularni. Danas malo ko radi, jer se nemaju kome prodavati ti proizvodi. Kupovna moć je nula. U mojoj porodici papučarski zanat datira od 1822. godine. Moj pradjed je počeo s papučarskim zanatom, potom djed, otac, pa ja. Nakon mene nema više nikog ko bi nastavio tradiciju - rekao je on.

Kalajdžisalihović: Korona ostavila velike posljedice. AVAZ

Zatvorene radnje

I oni malobrojni koji su se nekako održali do današnjeg vremena nemaju razloga da sada otvaraju radnje kada ne ostvaruju nikakav promet.

- Jedina nada da se zanatske radnje počnu ponovo otvarati jeste da granice budu potpuno otvorene, bez ikakvih uvjeta za ulazak - istakao je Kalajdžisalihović. 

Odvikli se od rada

Gašenju zanata doprinio je i nedostatak mjesta za edukaciju, ali i nezainteresiranost za ovu vrstu posla, naveo je Kalajdžisalihović.

- Više niko neće u školu, svi bi prije u fotelju. Odvikli su se ljudi od rada, a to je za mene nepojmljivo - zaključio je Kalajdžisalihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.