REAKCIJE

Iz "Parka" odgovorili na prozivke: Održavamo 37 posto travnatih površina u KS

Spomen park Vraca, naselje Šip, Stup, naselja Tibra, Rosulje, prostori bivših kasarni, pojas čiji su prostori pod upravom drugih subjekata nisu u našim nadležnostima, saopćili su

Piše: A. Ovčina

29.6.2021

Radnici "Parka" na terenu. KJKP ""PARK" SARAJEVO

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Park" oglasili su se, kako navode, zbog čestih upita, ali i nepotpunih ili netačnih informacija koje se u posljednjih nekoliko sedmica plasiraju u javnost u vezi s održavanjem travnatih površina u Kantonu Sarajevo, posebno onih koje se odnose na košenje trave.

Pojašnjavaju da je KJKP "Park" nadležan za održavanje 37 posto svih travnatih površina u Kantonu Sarajevo

- Od ukupno 8 miliona kvadratnih metara travnatih površine u Kantonu Sarajevo, KJKP "Park" u nadležnost je dobilo 3 miliona kvadrata za održavanje, a prema Programu održavanja koje je donijelo Ministarstvo komunalne privrede KS u 2020. godini. Novi mandžment "Parka" imenovan je u aprilu ove godine - navode.

Pokošeno više od 4 miliona kvadratnih metara

Napominju da je pokošeno 4,4 miliona kvadrata, a neke od površina već tri puta.

Sezonu košnje i uređenje travnjaka "Park" je započeo ranije u odnosu na prethodne godine, pa je od početka aprila do kraja maja pokošeno ukupno 4,4 miliona kvadrata travnjaka.

- Uzimajući u obzir mjesec juni, za koji će izvještaj naknadno biti pripremljen, uređeno je dodatnih tri miliona kvadrata, jer je u ovom mjesecu preduzeće reorganizacijom jedinica odgovorilo na upite građana i uredilo više od 30 lokacija i naselja.

Paralelno s tim, finalizirana je i velika vanredna akcija čišćenja površina u KS. Površine u nadležnosti KJKP "Park" 'I kategorija' košene su već tri puta u ovoj sezoni, površine 'II kategorija' dvaput, a 'III kategorija' jednom - navode iz "Parka".

Ekipe "Parka" započele su i novi ciklus košnje, a tih će ciklusa do oktobra, na svih tri miliona metara u nadležnosti tog preduzeća, biti između osam i deset, a prema potrebi i više.

Kada je riječ o zaštiti komunalne čistoće, prikupljanju i odvozu komunalnog smeća sa zelenih površina, samo u aprilu i maju od smeća je očišćeno 19,85 miliona kvadratnih metara zelenih površina.


Saopćenje preduzeća "Park". PRINTSCREEN

Nisu u njihovoj nadležnosti

Iz "Parka" su saopćili da Spomen park Vraca, naselje Šip, Stup, naselja Tibra, Rosulje, prostori bivših kasarni, pojas čiji su prostori pod upravom drugih subjekata nisu u njihovim nadležnostima, kao ni obrezivanje samoniklog grmlja sa tuđih, privatnih posjeda iz ulice Alipašina, s područje Grbavice II, u Velešićima i Pofalićima.

Javno su poručili da sve te površine imaju vlasnika ili upravitelja koji su po zakonu dužni vršiti njihovo komunalno održavanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.