VLADA KS

Voz na relaciji Željeznička stanica - Pazarić počinje saobraćati 9. avgusta

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca

A. Na.

Voz na relaciji Željeznička stanica - Pazarić počinje saobraćati 9. avgusta, sedam polazaka dnevno, omogućena vožnja sa mjesečnim kuponima studentima, đacima i penzionerima

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić potpisali su danas Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranja željezničkog putnog saobraćaja na relaciji Pazarić – Željeznička stanica Sarajevo.

Danas je potpisan i Sporazum kojim je omogućeno i studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prevoza na području Kantona Sarajevo važe na ovoj relaciji.

Red vožnje

- Prevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prevoz (radnici i đaci), bezbjednost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prevoz, i na kraju, nimalo zanemarljivi aspekti ekologija i buka. Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo - Konjic - Sarajevo. Željeznice Federacije BiH će građanima KS ponuditi vrhunsku uslugu prevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika -  kazao je direktor Džafić.

Dodao je i da su Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje ŽFBiH mogu pružiti na području Kantona Sarajevo.

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 6:18 sati, a iz Sarajeva u 7:26 sati. Zadnja vožnja iz pravca Pazarića bit će u 20 sati, a iz Sarajeva u 20:51 sati.

Cijene karata

- Ova linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prevoza i presjedanja. Uspostavljanjem ove linije, šaljemo poruku građanima da je dobra saradnja sa preduzećima na svim nivoima vlasti od izuzetne važnosti. Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Željeznicama FBiH i nastojat ćemo je u narednom periodu i proširiti - kazao je Šteta.

Cijena karata ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom pravcu za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,20 KM, do Hadžića 2,50 KM i do Pazarića 3 KM. Cijena karata u dvosmjernom pravcu Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,20 KM, dok će za dvosmjerni pravac Željeznička stanica - Blažuj iznositi 3,50 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić karta u dvosmjernom pravcu će iznositi 4,80 KM.

Više o temi Adnan Šteta

NA VRH

Podijeli članak na