SRAMOTNO

Već sedam mjeseci se ništa ne radi: Ko i zašto koči izgradnju Prve transverzale

Kanton traži od Suda da ovi predmeti budu prioritet

Pusto gradilište na potezu od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić. Avaz

Piše: A. Nalo

7.9.2021

Prošlo je već sedam mjeseci kako su radnici firme „Euro-Asfalt“, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, napustili gradilište Prve transverzale na potezu od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić. Međutim, ništa bolja situacija nije ni u slučaju izgradnje nadvožnjaka u naselju Velešići, dok se, putem EBRD-a, privodi kraju izbor izvođača za tunel Kobilja glava.

Utvrđivanje naknade

Kovač: Žalbeni postupci. Avaz

Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS, za “Avaz” kaže da ova institucija stalno šalje urgencije prema Kantonalnom sudu Sarajevo, putem nadležnog Ministarstva pravde KS, da u prioritetno rješavanje uzimaju predmete koji se odnose na žalbene postupke.

- U nadležnom sudu su u toku žalbeni postupci koji se odnose na postupak utvrđivanja naknade za tri parcele koje se nalaze na ulaznom portalu u tunel Kobilja glava. Također, pokrenut je i sudski postupak u vezi s utvrđivanjem naknade za zemljište koje se nalazi na izlazu iz tunela. S obzirom na to da se radi o kapitalnom projektu od interesa za Kanton, apeliramo na ovu instituciju da ovi predmeti budu prioritet. Stav je to i Općine Centar, ali i ministarstava saobraćaja KS te pravde i uprave - rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, očekivao je da će radovi na izgradnji nadvožnjaka uveliko početi, međutim, mašina ni na ovom gradilištu nema.


Osiguran novac


- Nažalost, od Općine Novo Sarajevo dobili smo urbanističku saglasnost samo za izvođenje geomehaničkih istražnih radova na izgradnji nadvožnjaka kod hotela „Grand“. Zato opet moramo „Željeznicama FBiH“ slati nove elaborate, što nam oduzima vrijeme. Čekamo pravomoćnost da možemo pripremiti ugovor. To je, u suštini, pet posto radova na izgradnji nadvožnjaka - ističe Kovač.

Ističe da je od velike važnosti da se što prije riješe imovinskopravni odnosi, jer je novac za gradnju osiguran putem Vlade Federacije BiH, izabran je izvođač radova, dok bi nadzor na terenu vršili stručnjaci Zavoda za izgradnju.

- Ono što koči kompletan projekt su imovinskopravni odnosi - zaključio je Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.