SRAMOTNO

U sarajevskoj školi u sedam dana đacima promijenili tri razrednika

Da će se ovo desiti, unazad nekoliko mjeseci upozoravao je Saudin Sivro

Najviše ispaštaju učenic. ARHIV

Piše: A. Nalo

11.9.2021

Iako je od početka nove školske godine prošlo više od deset dana, u pojedinim školama postoje odjeljenja koja još nemaju razredne starješine za ovu godinu.

Takav primjer imamo u Osnovnoj školi „Osman Nuri Hadžić“, gdje su se u jednoj sedmici učenicima znala promijeniti i do tri razrednika. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Zbog takvog haotičnog stanja, u mnogima obrazovnim ustanovama do sada nije održan nijedan roditeljski sastanak.


Veliki stres

Da će se ovo desiti, unazad nekoliko mjeseci upozoravao je Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

- Konkursi su objavljivani od 30. jula, a neki čak i u prvoj sedmici septembra. Glavni razlog ovakvog stanja je kasno donošenje novog pravilnika. Konkursne procedure su i dalje komplicirane i traju predugo. Glavobolju zadaju i kriteriji za bodovanje, koji su poprilično izmijenjeni, što komisijama pravi brojne probleme - ističe Sivro.

Nažalost, kako ističe, zbog svega toga najviše ispaštaju djeca, pogotovo ona u nižim razredima, kojima se bez potrebe stvara stres.


Sivro: Komplicirane procedure. ARHIV

- Ni u jednoj školi nisu okončani konkursi i to već traje 40 dana. Problem je i to što su neki kandidati primljeni u nekoliko škola pa sada oni biraju gdje će raditi. Zbog toga naredne godine treba pomjeriti konkurse za maj ili juni. Jedino će tako komisije imati vremena da prime najbolje kadrove - pojašnjava Sivro.

Prema njegovim riječima, u srednjim školama konkursi će trajati i do prve polovine oktobra.

- Već jučer je resorna ministrica Naida Hota-Muminović bila u obavezi, a na zahtjev škola, da poništi 37 radnih pozicija. To su radnici koji su sada zasnovali stalni radni odnos jer rade već četvrtu godinu - kaže Sivro.

Žale se komisije

Veliki teret je na članovima komisije koja provodi konkursne procedure. Zbog napora mnogi žele da napuste taj posao.

- Javljaju nam se nezadovoljni predstavnici jer njihov radni dan traje i više od deset sati. Ne možemo procijeniti kome je teže - kandidatima koji traže posao ili komisijama koje žele odgovorno obnašati svoju funkciju, a za to im treba više vremena. Zbog toga se sada dešavaju greške. Bit će posla i za inspekciju - dodao je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.