SAOPĆENJE

Oglasili se sa KCUS-a: Dječak i majka iz Cazina hospitalizirani nakon rezultata PCR testa

Ističu da dječak nije primljen jer nije imao PCR test, već samo brzi antigenski test na koronavirus

A. S. / Fena

Dječak nije imao PCR test

Foto: Avaz


Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i ovaj put našlo opravdanje za svoje nehumane postupke.

Naime, sa KCUS-a ističu da je prije hospitalizacije, pacijent u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove te da je nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na koronavirus.

- Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku. U izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni koronavirus bolesnici. Vodeći računa o zaštiti pacijenta B. S. ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B. S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje - majke. S toga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže koronavirus oboljeli - kazali su iz KCUS-a.

Naglašavaju da je dežurni ljekar uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana.

- I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B. S. i njegove pratnje - majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja - kazali su.

NA VRH

Podijeli članak na