SAOPĆENJE

Oglasili se sa KCUS-a: Dječak i majka iz Cazina hospitalizirani nakon rezultata PCR testa

Ističu da dječak nije primljen jer nije imao PCR test, već samo brzi antigenski test na koronavirus

Dječak nije imao PCR test. Avaz

A. S. / Fena

28.9.2021

Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i ovaj put našlo opravdanje za svoje nehumane postupke.

Naime, sa KCUS-a ističu da je prije hospitalizacije, pacijent u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove te da je nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na koronavirus.

- Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku. U izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni koronavirus bolesnici. Vodeći računa o zaštiti pacijenta B. S. ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B. S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje - majke. S toga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže koronavirus oboljeli - kazali su iz KCUS-a.

Naglašavaju da je dežurni ljekar uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana.

- I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B. S. i njegove pratnje - majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja - kazali su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.