PODNESENA PRIJAVA

Odgovor KCUS-a: Sprovest ćemo internu istragu u vezi liječenja dječaka Benjamina

Uprkos činjenici da se ovako nešto nikada i nikome nije smjelo dogoditi, svjedoci smo da naš Benjamin ipak nije prvi slučaj, nego slučaj koji se nažalost ponavlja

Piše: L. Memčić

18.10.2021

Odgovor KCUS-a. AVAZ

Tužilaštvo Kanotna Sarajevo zaprimilo je krivičnu prijavu protiv Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, i to na osnovu sumnje da su počinili krivična djela: Nepružanje medicinske pomoći i Zloupotreba položaja ili ovlašćenja kao i Nesavjesno liječenje u slučaju dječaka Benjamina Semanića.

Zajednička advokatska kancelarija porodice dječaka Benjamina i Udruženja za cističnu fibrozu zaprimila je danas odgovor na dopis koji je KCUS-u dostavljen još 4. oktobra, a u kojem navode da će KCUS sprovesti internu istragu u vezi eventualnog nepružanja adekvatne medicinske pomoći malodobnom pacijentu na dan 28. septembra.

- Uprkos činjenici da se ovako nešto nikada i nikome nije smjelo dogoditi, svjedoci smo da naš Benjamin ipak nije prvi slučaj, nego slučaj koji se nažalost ponavlja. Zbog toga, odlučno nastavljamo dalje - rekla je predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu Elvira Muhić.

Podsjetimo, Benjamin je 28. septembra cijeli dan čekao da bude hospitaliziran na Pedijatrijsku kliniku. Nakon hospitalizacije na KCUS krajem septembra, dječak je potrebnu terapiju čekao osam dana. Tek devetog dana uključena su mu četiri tuberkolostatika u jednoj tableti umjesto pojedinačno, kako bi se adekvatno mogle pratiti eventualne nuspojave.

Nakon što su krenule komplikacije u vidu povišene tjelesne temperature, iznenadne gnojne angine i bola u uhu, kako tvrde iz Udruženja, nadležni ljekar majku je uvjeravao da je to sve uredu i predlaže izmještaj, Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ili "ako roditelji žele" na kućno liječenje.

Inače, u subotu je Benjaminu po prvi put dostavljena izmijenjena doza potrebnih tuberkulostatika, i to za svaku vrstu pojedinačno, onako kako je trebalo od prvog dana hospitalizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.