OV NOVI GRAD

Ako bude propusta: Efendić tvrdi da će zaustaviti gradnju terminala za avionsko gorivo

Master plan je radila firma iz Italije i njime su predviđeni svi sadržaji koji se tamo grade

Idejno rješenje budućih objekata na Dobrinji. Avaz

Piše: A. Nalo

4.10.2021

Uprkos protivljenju stanovnika Dobrinje sad je već izvjesno da će se pored sarajevskog aerodroma uz magistralnu cestu Sarajevo – Foča graditi terminal za avionsko gorivo, hotel, benzinska pumpa.

Efendić se obratio vijećnicima na poslednjoj sjednici. Općina Novi Grad

Poseban dokument

O tome je na poslednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad govorio načelnik Semir Efendić. Kazao je da se radi o izgradnji koja je predviđena u okviru prostora koji je Prostornim planom Kantona Sarajevo i urbanističkim planom Grada predviđen za razvoj aeorodroma.

- To je prostor za koji se ne donosi poseban planski dokument, po proceduri kako to donose općine, zato što ga radi sam aerodrom i zato što ga usvaja Federalna vlada. Master plan je radila firma iz Italije i njime su predviđeni svi sadržaji koji se tamo grade. Javnu raspravu bilo je dužno provesti Ministarstvo za komunalnu privredu ili prostorno uređenje KS, koje izdaje okolinsku dozvolu, i koje je tu dozvolu izdalo – kazao je Efendić.


Van snage

Prema njegovim riječima, druga instanca je Ministarstvo privrede KS, koje izdaje vodne akte i to ministarstvo također je dalo dozvolu. Naglasio je da, ako bude bilo kakav propust u izdavanju dozvole, da je spreman kao načelnik, od nadležne Službe zatražiti da je stavi van snage.

- Trebamo biti svjesni da se aerodrom mora razvijati i da je to naš najveći i jedini aerodrom tog tipa u BiH i da je njegov razvoj značajan za cijelu državu, a ne samo za Novi Grad i Ilidžu, na čijim prostorima se nalazi – naglasio je Efendić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.