NASTAVAK SJEDNICE

Skupština KS raspravljala o upravljanju u stambenim zgradama: Izbjegava se plaćanje zakonskih obaveza

Kako se vidi iz Izvještaja, veoma je mala zainteresiranost etažnih vlasnika za održavanje zajedničkih dijelova zgrada, rekao je Marić

Sjednica Skupštine je u toku. Printscreen

Piše: L. M.

17.11.2021

Rasprava o Izvještaju o stanju u oblasti upraviteljstva Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na drugom dijelu sjednice Skupštine KS izazvala je najviše pažnje. Naime, skrenuta je pažnja na stanje u upravljanju stambenim zgradama.




Problem neadekvatne opreme

Nakon izlaganja predstavnika Ministarstva, koji je iznio i niz problema, zastupnici su ukazali na problem neadekvatne opreme za protivpožarnu zaštitu. Napomenuo je i da je u pripremi izrada novog zakonskog okvira vezanog za ovu nadležnost.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, kazao je da je u Izvještaju navedeno da pojedini etažni vlasnici pri promjenama ne dostavljaju dokaze o vlasništvu nad stambenom jedinicom i ne prijavljuju redovnu promjenu vlasništva.

- To automatski znači da upravnici nemaju ispravnu evidenciju o vlasništvu. Samim tim dolazi do izbjegavanja plaćanja zakonskih obaveza i smanjenja fonda za održavanje zajedničkih dijelova zgrada. Kako se vidi iz Izvještaja, veoma je mala zainteresiranost etažnih vlasnika za održavanje zajedničkih dijelova zgrada. Hoće li se novim prijedlogom prevazići problem dostave dokaza o vlasništvu i poboljšati evidencije te odrediti rok za dostavu – pitao je Marić.

Napomenuo je da su certificirani upravnici zgrada „po sili zakona“ i prinudni upravnici te da je na snazi sistem neefikasne i neodržive mogućnosti naplate zakonske obaveze etažnih vlasnika.

Predloženo više zaključaka

Smiljana Viteškić (SDA) napomenula na nezainteresiranost etažnih vlasnika za imenovanje predstavnika i plaćanje naknada. Kako je rekla, prema zakonskim rješenjima,oni ne moraju ni imenovati predstavnika niti plaćati naknade.

Segmedina Srna-Bajramović (SDP) predložila je zaključke da se obavezuje Kolegij Skupštine da na dnevni red uvrsti analizu upravljanja stambenim zgradama, da resorno Ministarstvo pripremi Izvještaj o realiziranom, te da ovi zaključci stupe na snagu od danas. Sva tri zaključka su jednoglasno usvojena.

Izvještaj je nakon iscrpne rasprave usvojen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.