AVAZ NA LICU MJESTA

Protesti u Sarajevu: Rudari zapalili vatru ispred zgrade Vlade FBiH, pripremaju se za noć, cesta ostaje blokirana

Nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku

L. Memčić - A. Saračević - A. Čengić

Rudari danas protestvuju zbog nezadovoljstva pravilnicima o platama i radnom učinku, te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

18:45 Ispred zgrada Vlade FBiH i dalje je prisutan velik broj rudara koji ne odustaju od svojih zahtjeva. Kako su najavili, sutra očekuju još veću podršku jer će doći i oni koji nisu mogli danas.

17:44 Ispred zgrade Vlade FBiH, kako javlja reporterka "Avaza", trenutno je više od 500 rudara. Cesta ostaje blokirana.

17:30 Nećemo narušavati odluku koju smo donijeli. Mi ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva. Rudari koji su kucama, sutra idu na posao, a mi ostajemo ovdje - poručio je Sinan Husić.

 • Rudari planiraju ostati čitavu noć ispred zgrade Vlade FBiH

  Rudari planiraju ostati čitavu noć ispred zgrade Vlade FBiH

  Foto: A. Čengić


17:10 Ensad Korman, direktor Federalne uprave policije (FUP), rekao je da nema potrebe da se sukobljavaju policija i demonstranti.

- Rudari su tu da iskažu svoje nezadovoljstvo. Mi smo tu da osiguramo zgradu Vlade FBiH. Ministri su zgradu napustili u 16 sati. Rudari su MUP-u KS prijavili da će protesti trajajti do 18 sati - rekao je Korman.16:21 Okupljeni rudari su zapalili vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH, na više lokacija. Spremaju se za noć, kako kažu, i spremaju nadstrešnicu.

Naime, oni su ranije najavili da će ostati dok im se ne ispune zahtjevi, te da će preko noći ostati na istom mjestu.

 • Rudari se pripremaju za noć

  Rudari se pripremaju za noć

  Foto: A. Saračević


16:15 Rudari poručuju:

- Mi ostajemo do sutra i čekamo vas ovdje na istom mjestu.

15:53 Delegacije sindikata metalaca, tekstila i građevine stigli su kao podrška rudarima.

15:50 Rudari zaigrali kolo na protestima.

 • Rudari zaigrali kolo

  Rudari zaigrali kolo

  Foto: A. Saračević


15:41 Situacija je stabilnija. Rudari ponovo puštaju muziku, nema skandiranja.

15:38 Izet Luković, rudar rudnika "Bila" kazao je da radi godinama ovaj posao.

- Za mene ova kapa vrijedi čitavo bogatstvo - kazao je on.

 • Izet Luković

  Izet Luković

  Foto: A. Saračević


15:32 Rudari su se ponovo obratili.

- Mi odavde ne idemo. Dok se ne ispune svi naši zahtjevi mi se ne razilazimo - poručili su.

15:20 Rudari ne odustaju. Ponovo se čuje: "Lopovi, lopovi", "Ostavke, ostavke" i "Izlazite napolje".

Skandiraju i: "Gubimo strpljenje".

14:35 Rudari skandiraju "Ili ćete vi izaći ili ćemo mi ići naprijed". Demonstranti pregazili žutu policijsku traku. Policija održava liniju, ali su na tri metra od ulaza u Vladu FBIH.

13:59 Rudari su ponovo pomjerili žuta policijsku traku. Protestanti su sve bliže zgradi Vlade FBiH.

13:55 Rudari ponovo uzvikuju: "Izlazite napolje! Izađite, Izađite!" Ponovo počinje skandiranje "lopovi, lopovi" i zvižduci. Pozvali su sve građane da im se pridruže i tako im pruže podršku.

- Dođite, pridružite nam se. Budite dio Bosne i Hercegovine - poručili su rudari.

13:13 Nermin Džindić će ponovo izaći pred rudare.

13:07 Situacija se smirila. Rudari su se povukli do žute trake koju je postavila policija. Nema skandiranja.

12:38 Policija je pozvala rudare da uđu na pregovore. Rudari su poručili da nema pregovora.

- Pozivamo ove da što prije izađu sa rješenjem naših zahtjeva. Imamo informacije da dolaze i porodice iz gradova za podršku ovdje. Upozovravam da što prije ispune naše zahtjeve i da rudari idu kući. Drugačije ne može - poručili su rudari.

Kako javljaju naši reporteri s lica mjesta, iz minute u minutu rudari se sve više približavaju ulazu u zgradu Vlade Federacije BiH. 

12:28 Rudari poručili da na proteste stižu i članovi njihovih porodica.

12:18 Pojedini direktori iz rudnika govore da će predstavnici sindikata snositi posljedice. Rudari poručuju da im svima daju otkaze.

- Ovo je danas snaga, svi smo zajedno i sve nas kaznite. Mi smo svi odgovorni i dajte nam svima otkaze. Do ispunjenja zahtjeva nema pregovora - poručili su te dodali kada izađu i kažu da su ispunili zahtjeve da idu kući.

12:12 Rudari na protestu skandiraju: "Izlazite lopovi" i "Ne damo vam ćumura". 

Traže da premijer Vlade FBiH Fadil Novalić izađe ispred njih.

12:03 Rudari ispred zgrade Vlade Federacije BiH tvrde da neće pristati da rade za 570 KM i da ministru Džindiću nije trebala policija kako bi im se obratio. Poručili su da je policija na njihovoj strani te da oni "nisu došli da biju nikoga".

Rekli su i da su spremni na to da noće ispred zgrade Vlade FBiH.

11:59 Zatraženo je da Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara uđe u zgradu Vlade FBiH.

11:43 Rudari su na protestima tražili da im se obrati resorni ministar Nermin Džindić. On je na kraju izašao iz zgrade Vlade FBiH da se obrati prisutnima.

Međutim, budući da nije mogao prići rudarima, od meteža i buke, nije im se mogao ni obratiti. Poslije toga se on vratio u zgradu.

11:22 Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH kazao je da nema povlačenja dok se ne ispuni svi zahtjevi, jer kako kaže, svi su jednako važni.

11:14 Rudari su zapalili baklje te su uzvikivali "lopovi, lopovi". Simbolično su zapalili 101 baklju u znak obilježavanja 101. godišnjice. 

Rudari imaju poziv da delegacija uđe u zgradu Vlade FBiH na sastanak. No, rudari su odbili poziv, te su pozvali Admira Andeliju da izađe pred njih.

Rudari su poručili ako predstavnici Elektroprivrede ne izađu pred rudare, oni će svi uđi u zgradu.

- Ovo je naša policija - poručili su.

11:22 Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH kazao je da nema povlačenja dok se ne ispuni svi zahtjevi, jer kako kaže, svi su jednako važni.

11:14 Rudari su zapalili baklje te su uzvikivali "lopovi, lopovi". Simbolično su zapalili 101 baklju u znak obilježavanja 101. godišnjice. 

Rudari imaju poziv da delegacija uđe u zgradu Vlade FBiH na sastanak. No, rudari su odbili poziv, te su pozvali Admira Andeliju da izađe pred njih.

Rudari su poručili ako predstavnici Elektroprivrede ne izađu pred rudare, oni će svi uđi u zgradu.

- Ovo je naša policija - poručili su.

11:10 Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su ranije da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Inače, jutros od jutros u sedam sati rudari u svih sedam rudnika u sastavu koncerna su u znak podrške komoratima koji idu na proteste, donijeli odluku o kretanju u radnički neposluh.

Proizvodnja u svim rudnicima je obustavljena. 

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Ono što rudari traže je - stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

10:25 Ispred Željezničke stanice u Sarajevu počelo je okupljanje radnika sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH), koji posluju u okviru koncerna "Elektroprivrede BiH".

Nakon okupljanja uputili su se ispred zgrade Vlade FBiH gdje će zatražiti stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne "Elektroprivrede" i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Više o temi Rudari

OD 11 SATI
Danas protest rudara u Sarajevu
NA VRH

Podijeli članak na