PODACI

U Kantonu Sarajevo 52 novozaražena koronavirusom, preminulo šest osoba

Na bolničkom liječenju su 125 pacijenata

N. Aj.

Testirano 459 uzoraka

Foto: Arhiv


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su52 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 459 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 124 osobe.

Šest pacijenta je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.

Na bolničkom liječenju su 125 pacijenata, od kojih je 120 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Pregledan 281 pacijent

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 21,6 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 63 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 62. Na respiratoru su tri osobe, a 14 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je 13 pacijenata.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 107, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 177 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 281 pacijent, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.

Drive-in punktovi

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 465 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 342 poziva, a obavljena su i 223 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Više o temi Koronavirus

ZABRINUTOST
Nova varijanta korone stigla do Izraela
NA VRH

Podijeli članak na