PROTESTI ISPRED VLADE KS

"Avaz" na licu mjesta: Pozivamo Vladu KS da radnicima u KS vrate dostojanstvo

Oni su se okupili kako bi upozorili da Vlada KS i sva resorna ministarstva moraju poštivati zakonske procedure, kolektivne ugovore, da trebaju voditi socijalni dijalog i pregovarati sa sindikatima

Piše: A. Saračević

30.11.2021

Sa protesta ispred Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, okupili su se  ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kako su najavili, protest će biti održan od 10 do 11 sati, a na njemu učestvuje 100 predstavnika svih sindikata, javlja "Avazov" reporter s lica mjesta.

Oni su se okupili kako bi upozorili da Vlada KS i sva resorna ministarstva moraju poštivati zakonske procedure, kolektivne ugovore, da trebaju voditi socijalni dijalog i pregovarati sa sindikatima.

- Mi smo kao organizatori u pripremi skupa dobili nekoliko poruka naših kolega iz drugih sindikata i Kantona. Oni su rekli da su spremni zajedno sa nama da se bore - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo.

Saudin Sivro. A. Saračević

"Dajte naše pare sve"

Pročitao je nekoliko poruka podrške koje su stigle iz cijele BiH.

- Kada nepravda postane zakon, otpor postane obavezan. Pozivamo Vladu KS da radnicima u KS vrate dostojanstvo - dodao je Sivro te je pročitao njihove zahtjeve.

Okupljeni su skandirali: "Forto Edine, dajte naše pare sve".

- Mi znamo računati za razliku od premijera KS. Ja sam predložio da se potpiše osnovica na 400, pa ako bude potrebno da se smanji u nedostatku novca. Oni su šutili na ovaj predlog - rekao je Sivro. 

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković je ušao u zgradu Vlade KS, a prethodno je pozdravio okupljene demostrante.

Jedan od zahtjeva

Jedan od zahtjeva je da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

Također, zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda današnje Skupštine.

Kako je ranije najavljeno, osam sindikata će organizirati štrajk upozorenja, a potom, ukoliko bude neophodno, i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu budžeta KS za 2022. godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM i koji je na današnjem dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo, nije planirala povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

Ko sve učestvuje u protestu

U protestu učestvuju:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat policije Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo

Sindikat Univerziteta u Sarajevu

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.