AVAZ NA LICU MJESTA

Protesti ispred Vlade KS: Premijer Forto izviždan, radnici ga gurali i tražili pare

Njihovi zahtjevi su poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plaće radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini

Piše: N. Ćorović

14.12.2022

Protesti ispred Vlade KS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u 10 sati su održani protesti radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva, u organizaciji Koordinacije osam sindikata.

Kako su rekli, na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo i šalju upozorenje Vladi KS da radnicima vrati dostojanstvo.


Odbacili zahtjeve

Njihovi zahtjevi su poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plaće radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

- S obzirom da je Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom odbacila zahtjeve sindikata za dodjelu jednokratne novčane pomoći po Uredbi Vlade FBiH kao i povećanje osnovice za 2023. godinu, protestni skup se održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS u vezi s pitanjima poštivanja sindikata kao socijalnih partnera - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Sivro je naglasio da su radnici javnog sektora u KS nezadovoljni, a da je vlada neodgovorna. 

- Ako dozvolimo radnicima da krenu prema Vladi, bojimo se da će ova Vlada završiti u Hercegovini. Nezadovoljni radnici će sigurno tražiti neke mjere ukoliko im se ne popravi status - naveo je Sivro.

Edin Forto, premijer KS izašao je i želio se obratiti okupljenima, a oni su ga izviždali i nisu mu dali to. Učesnici protesta su poručili da im ne trebaju obećanja već da im Forto vrati pare.

U izjavi za medije, Forto je rekao da su im poznati njihovi zahtjevi, ali da trenutno u bužetu nemaju sredstava za te namjene.


Bez obećanja

- Ja im ne mogu obećati da će dobiti isplatu jednokratne pomoći - kazao je Forto praćen zvižducima radnika.

On ih je pozvao na nastavak pregovora.

Na protestu je došlo i do incidenta kada radnici nisu željeli pustiti premijera da prođe, pa je došlo do naguravanja.

Protesti su, kako je i najavljeno, završeni u 11 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.