LIJEPA VIJEST

Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi

Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta. VLADA KANTONA SARAJEVO

Piše: A. O.

13.1.2022

Mjesec i po dana nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru Općina Novo Sarajevo je izdala urbanističku saglasnost. 

Iz Vlade Kantona Sarajevu su istakli da to šalje jednu snažnu poruku da su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama, pokrenuli ovaj važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime bi Sarajevo dobilo jedinstvenu četvrt muzeja.

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Jedna od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koju čini 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, trenutno je smještena u Vijećnici.

Sjetimo se samo riječi italijanskog ambasadora Rudžera Koriasa, koji je za vrijeme mandata u našem gradu i zemlji istakao da Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim "Guggenheim"-om kojeg je projektovao Renco Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti, navedeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.