RAZGOVOR

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić za “Avaz”: Pod lupom su bili svi s liste istaknutih samostalnih umjetnika

Svim srcem sam za Olimpijadu, kaže Avdić

Avdić: Značajna ulaganja. Avaz

Piše: A. Nalo

13.2.2022

Ministarstvo kulture i sporta u ovom sazivu Vlade Kantona Sarajevo (KS) vodi Samir Avdić. On je za “Dnevni avaz” govorio o istaknutim umjetnicima kojima Kanton plaća doprinose, mogućnosti da se Olimpijada ponovo održi u Sarajevu, izgradnji spomenika Mirzi Delibašić te o rezultatima rada u prošloj godini i planovima za ovu godinu.

Jesu li moguće nepravilnosti prilikom apliciranja za listu istaknutih samostalnih umjetnika kojima Kanton plaća doprinose?

- Na aktuelnom spisku je 38 ljudi i lično sam pregledao njihove dokumente. Svi podliježu reviziji i moraju iz Porezne uprave dostaviti podatke o ostvarenim prihodima i to je za nas relevantan dokument. Također, imamo komisiju koja sve to pregleda i na kraju predloži spisak, tako da nema prostora za malverzacije.


Porezna uprava

Tinja nada da će se, ukoliko Španija bude domaćin ZOI 2030, Olimpijada ponovo održati u Sarajevu. Koliko je to izvjesno?

- Svim srcem sam za Olimpijadu. Bilo bi od izuzetnog značaja za BiH da se dio Igara održi u glavnom gradu. Ako se to desi, morat će se obnoviti značajan broj infrastrukturnih objekata, za šta su potrebna velika novčana ulaganja. Nisam upoznat s tim da li su urađene studije izvodljivosti i o kojoj cifri je riječ. Ako dođe do toga, smatram da se svi nivoi vlasti trebaju uključiti u realizaciju.

Kaska izgradnja spomenika Mirzi Delibašiću na Skenderiji, kada će biti završen i zvanično predstavljen javnosti?

- To je sve trebalo biti završeno 8. decembra prošle godine, na 20. godišnjicu njegove smrti. Međutim, nismo uspjeli, ali se nadamo da ćemo taj spomenik otkriti na Dan državnosti.


Prednacrt zakona

Prošla godina bila je značajna za kulturu, je li urađen prednacrt zakona koji uređuje ovu oblast te šta je sa Zakonom o filmskoj djelatnosti?

- Kada je kultura u pitanju, lani je urađen prednacrt zakona o uređenju ove oblasti. Potom smo potpisali sporazum sa šest institucija kulture od značaja za BiH, a u saradnji s UNESCO-om smo, putem JU Muzej Sarajeva, uradili i mapiranje nematerijalne kulturne baštine. Nastavljamo s implementacijom projekta „Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina“, kao i s dogradnjom upravne zgrade KSC-a Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“. S 3.328.000 KM podržali smo projekte kulture, sufinansirali proizvodnju filmova, usvojili izmjene i dopune Zakona o filmskoj djelatnosti.

I u ovoj godini nastavljate sa sufinansiranjem brojnih sportskih i kulturnih manifestacija?

- S Turističkom zajednicom usaglašene su procedure i metodologija sufinansiranja projekata, manifestacija i institucija iz oblasti kulture i sporta. S milion KM podržat ćemo projekte koje su delegirale općine Novo Sarajevo, Ilidža i Ilijaš, a sa 150.000 KM sanaciju pomoćnog stadiona FK Željezničar. Vrijedne spomena su i novčane nagrade kojima smo podržali one koji su postigli zavidne sportske rezultate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.