REAKCIJE

Zahiragić odgovorio Konakoviću: Govori neistine

Usvojeni Zakon o komunalnim taksama, ali koji ni na koji način ne razrezuje takse kladionicama, niti inovira bilo šta vezano za kladionice, kaže zastupnik SDA

Haris Zahiragić, Elmedin Konaković. Avaz

Piše: E. Ma.

22.2.2022

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo odgovorio je Elmedinu Konakoviću, lideru Naroda i pravde po pitanju odnosa SDA o dodatnim taksama za kladionice u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo, Konaković je rekao da su zastupnici SDA bili suzdržani prilikom glasanja o zakonu za koji je naveo da se njime propisuju dodatne takse.

Prema riječima Zahiragića, istina je da je usvojen Zakon o komunalnim taksama, ali koji ni na koji način ne razrezuje takse kladionicama, niti inovira bilo šta vezano za kladionice.

- To je nadležnost općina, pa pozivam kolege iz trojke da to predlože, siguran sam da će vijećnici SDA i svih drugih stranaka u općinskim vijećima to podržati. S druge strane, postoji propis o tome koliko kladionice moraju biti udaljene od škola i vjerskih objekata, pa neka pošalju inspekcije da to iskontrolišu, neće biti ni jedne kladionice u užoj gradskoj jezgri - naveo je Zahiragić.

Ponovio je da Konaković ne bi trebao javno govoriti, kako je naveo, potpune neistine te da ta mu to jednostavno ne priliči. Naveo je i da na ovaj način Konaković želi skrenuti pažnju sa promijene statut Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, i to na način da su u uslovima smanjili radni staž potreban za direktora. 

- Promijenjeni su uslovi struke za direktora, pa su umjesto pravnika, ekonomiste ili doktora medicine sa završenim menadžmentom u zdravstvu, što je do sada bio uslov, propisali i fakultet društvenog smjera, što znači da direktor najvažnijeg zavoda s budžetom od skoro pola milijarde KM može biti i DIF-ovac. Vidjet ćemo brzo kome su "štimali" ove uslove - rekao je Zahiragić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.