VANREDNA SJEDNICA

Sivro: Kap koja je prelila čašu

Naida Hota-Muminović ignorirala Sindikat kao socijalnog partnera i zatražila izjašnjenje većeg broja osnovnih škola o primjeni Standarda u segmentu prava nastavnika koji su razrednici, navodi se

S press-konferencije. N. Ćorović

Piše: N. Ć.

18.4.2022

Vanredna sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo održana je danas po pitanju Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu.

Kako je naveo Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata, prošle sedmice je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović ignorirala Sindikat kao socijalnog partnera i zatražila izjašnjenje većeg broja osnovnih škola o primjeni Standarda u segmentu prava nastavnika koji su razrednici, na 2 sata na ime saradnje sa roditeljima.



Jasan stav

- Zbog te dvije činjenice, Skupština Sindikata je, između ostalog, zauzela jasan stav i od ministrice zatražila da Metodologiju za izradu Godišnjeg programa rada škole uskladi sa Pedagoškim standardima i Kolektivnim ugovorom i, nakon prethodno pribavljene saglasnosti Sindikata, a najkasnije do 8. maja 2022. godine usklađenu Metodologiju dostavi na postupanje osnovnim školama.

Ona se odnosi na to da osnovnim školama odmah dostavi naredbu o dosljednoj i jednakoj primjeni Pedagoških standarda, a posebno u segmentima koji su direktno povezani za 40-satnu radnu sedmicu radnika poput prava nastavnika koji je razrednik na dva sata sedmično za saradnju sa roditeljima, da započne pregovore sa Sindikatom o izmjenama i dopunama važećih Pedagoških standarda čiji će cilj, između ostalog, biti: smanjenje broja učenika u odjeljenjima, a posebno u odjeljenjima u kojima se nastava realizira sa učenicima po IPP-u, smanjenje nastavne norme po vrstama nastave i predmetima, smanjenje nastavne norme nastavniku koji je razrednik za 2 časa u normi časova nastavnika i povećanje ukupnog broja sati u neposrednom odgojno-obrazovnom radu nastavnika koji je razrednik na 8 sati.

Također, traži se smanjenje nastavne norme nastavnika koji ima preko 30 godina radnog staža u nastavi za 1 čas, a nastavne norme nastavnika koji ima preko 35 godina radnog staža u nastavi za 2 časa, povećanje plana terenske nastave na 70 časova i umanjenje nastavne norme za 2 časa u normi nastavnika koji realizira terensku nastavu, povećanje stručnog usavršavanja na 1 sat sedmično, povećanje rada nastavnika koji rade u dvije ili tri škole u stručnim organima na 1 odnosno na 1,5 sat sedmično, preciznije definisanje poslova, profila i stručnih sprema saradnika, stručnih saradnika i ostalih radnika, a posebno asistenata, računovodstvenog radnika i da najkasnije do 8.5.2022. godine Vladi Kantona Sarajevo predloži izmjene i dopune važećih Pedagoških standarda, koje su usaglašene sa Sindikatom.


Poziv na proteste

Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je od Vlade Kantona Sarajevo zatražila da najkasnije do 21. maja, na osnovu prijedloga ministrice i prethodno pribavljene saglasnosti Sindikata, donese Odluku o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu i istu zajedno sa tekstom izmjena i dopuna objavi u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“.

Sindikat će pokušati mirnim putem zaštititi prava radnika, a ako to ne uspije, pozvat će članstvo na mirne proteste kao što je to bio slučaj 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.