NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojen nacrt Zakona kojim bi se stvorili pravni uslovi za transformaciju Opće bolnice u kantonalnu bolnicu

Za ovaj nacrt je glasalo 20 zastupnika, četiri su bila suzdržana

Usvojen nacrt Zakona kojim bi se stvorili pravni uslovi za transformaciju Opće bolnice u kantonalnu bolnicu. SCREENSHOT

Piše: Avaz.ba

17.5.2022

Usvojen nacrt Zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica. Ovim zakonom se, prema riječima resornog ministra Harisa Vranića, stvaraju pravni uslovi za transformaciju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u kantonalnu.

Za ovaj nacrt je glasalo 19 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a tri su bila protiv.

Javna rasprava o ovom nacrtu će trajati 45 dana.

Haris Vranić je podsjetio da je Kanton Sarajevo jedini kanton koji nema kantonalne bolnice.

- Zašto se ranije nije išlo u smjeru transformacije u kantonalnu bolnicu to će bolje znati prethodne vlade. Jedna od mjera ove Vlade je da se ide u tu transformaciju, kako bi Opća bolnica bila stabilno organizirana i kadrovski i materijalno. Skupština je obavezala Vladu da se omogući ta transformacija, a s tim u vezi se donosi ovaj nacrt. Ovaj nacrt se sastoji šest poglavlja: prvo se odnosi na opće odredbe, drugo na djelatnost, organizaciju, kadar i bolesničke kapacitete, treće se odnosi na prostor i opremu za pružanje bolesničkih djelatnosti, čime se određuje šta je potrebno za obavljanje sekundardnih djelatnosti, četvrto se odnosi na postupak verifikacije, peto se odnosi na nadzor nad primjenama odredbi i šesto se odnosi na rok u kojem je kantonalna bolnica dužna ispuniti uslove - rekao je Vranić.

Haris Zahiragić je upitao da li je jedina svrha ovog zakona da Opća bolnica postane nastavna baza i da li ona ima dovoljno kadra za to, na što je uslijedio odgovor da će to stvoriti pravne pretpostavke da postane nastavna baza, ali da to nije jedina svrha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.