GODIŠNJA KONFERENCIJA

Karić: Saradnja s Kijevom je civilizacijska obaveza

U ovoj godini pokrenuli smo niz infrastrukturnih projekata, a za sljedeću planiramo još više intezivirati rad

Karić: Veliki planovi. N. Ćorović

Piše: N. Ć. - E. Ma.

27.12.2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na godišnjoj konferenciji za medije u Vijećnici rekla je da su napravljeni značajni projekti za sve građane u 2022. godini, a nastavit će se s razvojem i u 2023.

- Temelj našeg optimizma leži u tome da je za narednu godinu izdvojeno 22,50 miliona maraka za naš budžet. U ovoj godini pokrenuli smo niz infrastrukturnih projekata. Vrijedno smo radili tokom cjele godine, mostovi su bili ukrašeni cvijentim aranžmanima, a pred Novu godinu oni su okićeni. Radit ćemo na rekonstrukciji fasada u našem gradu narednu godinu, i trenutno izvodimo radove u ulici Maršala Tita 29. Iako su skupe obnove fasada sa austrougarskih zgrada nastojat ćemo da naš grad ubuduće izgleda onako kako i dolikuje - navela je ona.


Spomenik civilnim žrtvama rata

U planu je i obnova fasada pored Vijecniće, Gospođicina kuća, radit ćemo na izgradnji kanalizacione mreže na Trebeviću, jer Trebević je mjesto susreta naših građana, ali i turista. Smatram da projekat "čista rijeka Miljacka" trebamo intezivirati u 2023., moramo sanirati sve pritoke kao što je ove godine bio Bistrički potok. Nastavit ćemo i sa izgradnjom biciklističke staze u Općini Novo Sarajevo. Posebnu pažnju smo posvetili i izgradnji spomen ploča, moramo voditi računa o spomenicima u lošem stanju, a vratili smo i bistu Voje Dimitrijevića nakon pet godina što mi je izuzetno drago - rekla je Karić.

Dodala je da se priprema i ploču velikanu Ivici Osimu, koja će se nalaziti kod ulaza ispred stadiona Grbavica, tu je i spomenik Tvrtku Kotromaniću.

- Posebno je važno za 2023. godinu spomenik civilnim žrtvama rata, a problem nije novac, već lokacija, ali idemo dalje - dodala je.

Istakla je da su značajne aktivnosti uradili sa evropskim prinestolnicama.

- Naše Sarajevo je srce Evrope. Grad Sarajevo ima pobratimska prijateljstva, a u cilju nam je da do kraja budemo istrajni u tome. Saradnja s Kijevom se najviše ističe jer je to civilizacijska obaveza, s obzirom na to da je narod Ukrajine snašlo nešto što nije trebalo. Idemo u korak s modernim vremenom, ključ dobre saradnje je u dobro organizovanom timu - navela je ona.


Doček ispred Vječne vatre

Istakla je da je i SFF bio veoma uspješan.

- Realizira se Noć kina, što mi je jako drago. Podršku dajem i mladim sportistima jer oni su naš stub snage. U cilju nam je otvaranje Udruženja sarajevskih ćevabdžija, tako da je ovo samo jedan veliki niz naših obaveza i planova za 2023. godinu - zaključila je ona.

Za gradonačelnicu Karic Nova godina će biti svečarsko-radna. Obići će policiju, hitnu, vatrogasce, apoteke, porodilište. Kratko će se zadržati na centralnom dočeku kod Vječne vatre, gdje će tačno u ponoć svim posjetiocima čestitati Novu godinu.

Na press-konferenciji u Vijećnici gradonačelnica je podsjetila na najluđu noć u gradu, tj. koncert "Dubioze kolektiv", nastupom s početkom u 23 sata ispred Vječne vatre. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.