SREDNJOBOSANSKI KANTON

VLAŠIĆ Počela gradnja savremenog sportskog objekta

Planirano ulaganje 2,5 miliona KM

K. KAVAZOVIĆ

1.6.2016

Na prostoru nekadašnjeg nogometnog stadiona na Babanovcu počela je gradnja savremenog Sportskog centra, koji će, pored sportske infrastukture, posjedovati i podzemnu garažu i poslovne prostore.

Usporen ciklus

Investitor je travnička firma “Ozon”, koja je 2010. godine privatizirala Sportsko-rekreacioni centar “Vlašić”, ali je na sudu kroz više postupaka morala dokazivati vlasništvo nad ovom nekretninom.

Brojni sudski postupci značajno su usporili investicioni ciklus, ali u firmi “Ozon” nisu posustali i ovih dana su počeli novu investiciju.

- Radi se o novom stadionu, dimenzija od 90 x 60 metara, na kojem ćemo kao podlogu koristi vještačku travu tako da bi mogao biti u funkciji i kada su lošiji vremenski uvjeti. Ovaj kompleks raspolagat će i dopunskim sportskim sadržajima, poslovnim prostorima i podzemnom gražom s više od 200 parking-mjesta. Investicija je procijenjena na skoro 2,5 miliona KM – kaže Enes Konjalić, direktor firme “Ozon”.

Izrada projekta
 
Nakon iskopa, uslijedit će uvođenje u radove firme koja će postavljati betonsku konstrukciju. Završetak radova očekuje se krajem godine. Projekt je izradilo Poduzeće za projektiranje i inžinjering u građevinarstvu “Dom projekt” iz Travnika.

Bazične pripreme

Stadion na Babanovcu mjesto je na kojem su bazične pripreme obavljale brojne reprezentativne i klupske selekcije i s tog mjesta krenule su brojne uspješne sportske priče u bivšoj Jugoslaviji.

Miroslav Ćiro Blažević dovodio je početkom osamdesetih šampionsku generaciju zagrebačkog Dinama na pripreme. I nakon rata brojne sportske ekipe iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja, dolaze na Vlašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.