SREDNJOBOSANSKI KANTON

FOJNICA Adem iz žege izvuče i do 300 vreća ćumura

Demobilisani borac preživljava od proizvodnje drvenog uglja

H. ČUKLE

6.6.2016

Nezaposleni demobilisani borac Armije RBiH Adem Salčinović (45) iz naselja Dusina kod Fojnice proizvodi drveni ugalj kako bi zaradio za život i prehranio porodicu.

Živi sa suprugom Merzajetom i 89-godišnjim ocem Muhamedom, koji ima minimalnu penziju od koje ne mogu platiti ni režije.

Kisik i dim

- Malo radim na dnevnicama, a ponekad proizvodim drveni ugalj, za kojim je veoma slaba potražnja. Iznajmim žežnicu (ćumuranu) iz Brezje na Pogorelici do koje vodi makadamski put dug 4,5 kilometara. Skupa su i drva, na lageru koštaju 60 KM po kubiku. Dok ih dovučem, izrežem i pripremim, umorim se, a onda slijedi loženje, dežuranje, pakovanje, transport do kuće - priča nam Salčinović.

U žegu stane 14 do 15 kubnih metara drva. Nakon što složi drva, pusti da gore sat, nakon čega dopunjuje žegu novim.

adem-lozac

Salčinović: Slaba je potražnja za ugljem

- Na žegi su izbušene rupe kroz koje ulazi kisik, a izlazi dim, one se postepeno zatvaraju glinom. Kad se svi otvori zatvore, onda se hladi, a nakon 3 do 4 dana doda se voda pa kad se ohladi, vadi se ćumur. Izvučem i do 300 vreća ćumura, a jedna košta 6,5 KM - pojasnio nam je Salčinović.

Bukva i grab

Adem tvrdi da je najbolji ćumur od bukovine i grabovine. Kaže da je ovaj posao hljeb sa sedam kora jer nekada žega progori pa sav ugalj izgori, a trud je uzaludan.

- Na području Fojnice ima dosta žega, ali se iz njih sve manje dimi. Ponekad i napravim pauzu kada nema potrebe za ugljem, pa se i to nekako predevera - kazao nam je Salčinović.

Teško se snalazi za obuću

Adem je poznat po tome što teško nalazi obuću za svoje noge. Nosi broj 50 ili 51, zavisno od modela. Vaga 120 kilograma i visok je dva metra. Nedavno mu je načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura poklonio tenisice, a o čemu je "Avaz" pisao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.