SREDNJOBOSANSKI KANTON

TRAVNIK Djeca šehida moraju imati prednost pri zapošljavanju!

Na mezarjima odata počast hrabrim braniocima BiH

Autor:K. KAVAZOVIĆ

7.7.2016

Polaganjem cvijeća na centralno šehidsko mezarje u Travniku je jučer obilježen Dan šehida za područje Muftijstva travničkog. Prisutni su se prisjetili oslobodilaca srednje Bosne i Bosanske krajine.

Dodatni bodovi

Cvijeće su položile delegacije Koordinacije boračkih organizacija SBK, Vlade SBK, općine Travnik te predstavnici općinskih organizacija porodica šehida Travnik, ali i Sanskog Mosta i Prijedora koji su došli na obilježavanje. Nakon toga proučena je dova šehidima.

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović prije obilaska mezarja održao je tradicionalni sastanak s predstavnicima šehidskih porodica. Još jednom je istaknut problem nezapošljavanja članova šehidskih porodica.

- Država je ta koja bi trebala rješavati statusna pitanja ove populacije, ali se oni previše uzdaju u Islamsku zajednicu i traže od nas da interveniramo i sugeriramo, što i činimo. Jedan od konkretnih zahtjeva bio je da članovi porodica šehida imaju dodatne bodove kod zapošljavanja. Nažalost, dešava se da bude primljen neko iz porodica gdje nekoliko članova radi, a ne dijete šehida iz porodice u kojoj niko ne radi. Svi - i država i Islamska zajednica i pojedinci trebaju uraditi sve da bi te kategorije imale svoja prava i određenu prednost u zapošljavanju - kazao je Adilović.

 

Banjsko liječenje

Jasna Sefer iz Organizacije porodica šehida općine Travnik također je ukazala na ovaj problem.

- Tražili smo i da se omogući banjsko liječenje za roditelje šehida kojima je to potrebno - rekla je Sefer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.