SREDNJOBOSANSKI KANTON

Doktor medicine trenira buduće zvijezde košarke

Jajčanin Denis Zjajo

E. C.

19.12.2016

Košarkaški klub "Vodopad" iz Jajca, jedan je od najuspješnijih i „najzdravijih“ sportskih kolektiva u gradu.

Epitet „najzdravijih“ ne potiče od činjenice što klub vodi doktor medicine, već od kvalitetnog načina rada sa djecom i profesionalizma koji su u ovome klubu stavljeni ispred svega ostalog.

klub-3

Za godinu i pol postojanja klub je ostvario zapažene rezultate i važi za jedan od najperspektivnijih košarkaških klubova u našoj zemlji.Direktor i trener KK „Vodopad“ je Denis Zjajo, doktor medicine, čiji košarkaški put je krenuo prije više od dvadeset godina

- Prve košarkaške korake napravio sam kao pionir u KK „Čelik“ iz Zenice. Nakon povratka u Jajce nastupila je dvogodišnja pauza. Odlaskom na školovanje u Sarajevo, nastavio sam svoje košarkaško obrazovanje, ne kao aktivan igrač, već kao trener u košarkaškom klubu „Real Way“. Ta edukacija i trenerski posao trajali su punih sedam godina, te sam za to vrijeme stekao mnoga prijateljstva, kako u košarci tako i mimo košarke. Posebno bih naglasio da sam radio u jednom od najmasovnijih i najuspješnijih klubova „Spars“Nakon svih tih godina, vratio sam se u Jajce gdje pokušavam svu tu lijepu sliku, stečena znanja i iskustva približiti našem klubu i našoj djeci, da oni okuse kako je to trenirati u jednom zdravom klubu i sredini, kako je to takmičiti se sa najboljima u kantonu, državi, pa i regionu, govori direktor i trener kluba Denis Zjajo.

Nakon završetka školovanja na medicinskom fakultetu u Sarajevu, Zjajo se ponovo vraća u rodni grad, gdje odlučuje pokrenuti košarkaški klub.

klub-2

- U početku se činilo da će to ići lakše, ali se ispostavilo da neće biti baš tako. Kada smo prije nekih godinu i pol dana sjeli i krenuli u ovaj projekat, zatekli smo klub u jednom zaista lošem stanju. Ono što smo uradili od toga trenutna do danas, zaista je jedan veliki posao. Na prvom treningu, koji smo organizovali u septembru 2015. godine, zatekli smo šestero djece, dok danas klub broji preko 120 dječaka i djevojčica, raspoređenih u četiri takmičarske selekcije i školu košarke, na što se posebno ponosimo, dodaje Zjajo.

Ističe kako je sa djecom najljepše i najlakše raditi ukoliko posjedujete pravo znanje i pristup djeci, kao i iskustvo koje je iza vas.

U klubu su zaposlena još tri trenera,  Kenan Popaja, Enis Redžić i Jozo Bagarić.

Ono što je svakako vrijedno spomenuti jeste da je KK „Vodopad“ u februaru ove godine bio domaćin prvog košarkaškog „Kupa kraljevskog grada Jajca“.

- Organizacijom prvog Kupa uradili smo jedan zaista dobar posao i moja želja i želja svih nas u klubu jeste da to postane jedna tradicija u našem gradu. I ovoga puta, u povodu manifestacije Dana općine Jajce, u periodu od 17. do 19. februara 2017. godine, u organizaciji našega kluba, održat će se drugi po redu Kup kraljevskog grada, za dječake koji su rođeni 2003. godine i mlađi. Ovaj turnir za razliku od prošlogodišnjeg, nosi epitet međunarodni, što ga sasvim sigurno svrstava u jedan od najboljih i najjačih u BiH, pa čak i regionu. Na jednom mjestu, kroz trodnevno druženje, gledaoci i ljubitelji košarke imat će priliku da vide preko stotinu najtalentovanijih dječaka, koji će pokazati što najbolje znaju kada je košarka u pitanju. Iz godine u godinu želja ljudi u klubu jeste pružanje prilike djeci da se druže i igraju sa najboljima, ali isto tako i Jajčanima i jajačkoj publici da vide najbolje ekipe iz BiH i regiona. Za razliku od prošlogodišnjeg turnira, imat ćemo učesnike iz četiri države i šest gradova, rekao je direktor i trener KK „Vodopad“ Jajce, Denis Zjajo.

denis-zjajo

Obzirom da je doktor medicine sa stalnim zaposlenjem u jajačkom Domu zdravlja uspio je spojiti svoje dvije najveće ljubavi.

- Zapravo je vrlo lako spojiti te dvije, vrlo kompatibilne grane. Sport i medicina zaista mogu da čine jedno, ukoliko čovjek voli da radi i jedno i drugo. Te dvije stvari su od samoga početka „ugrađene“ u mene i uživam radeći jedno i drugo. Koliko sam uspješan, to neka kažu drugi. Zaista, odlazak na posao u Dom zdravlja i odlazak u dvoranu čine me jako sretnim. Sve dok je tako, ja ću biti zadovoljan i sretan, a sa mnom i svi oni koji me okružuju – u prvom slučaju pacijenti, u drugom slučaju djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.