SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vitez: Ugroženoj porodici kupili hranu, garderobu i kravu

Veliko srce članova Udruženja “Viteško srce”

D. PUCAR

7.2.2017

Članovi Udruženja “Viteško srce” organizirali su u kratkom roku nekoliko humanitarnih akcija kojima su pomogli socijalno ugroženim Vitežanima. Djeluju na specifičan način, kako kaže predsjednica Lejla Kraljević, a pravilo im je da ljudima ne uplaćuju novac nego se pobrinu za režije, ogrjev, namirnice ili sredstva za rad koja će im osigurati zaradu u budućnosti.

Troje djece

Posljednja u nizu akcija je pomoć porodici Bošković iz viteškog naselja Šantići, kojima su, nakon markica za zdravstvenu zaštitu, garderobe i nekoliko prehrambenih paketa, nabavili kravu.

- Porodica nema ni svoju kuću, žive kao podstanari, bolesni otac Siniša i majka Franka ne rade nigdje, imaju troje maloljetne djece i žive od pomoći drugih. U najnovijoj akciji za njih smo nabavili kravu, koja bi im trebala pomoći kao izvor hrane, ali i zarade u budućnosti, jer uvijek mogu prodati dio sira ili mlijeka - kazala je Kraljević.

Uređenje sobe

Osim što su nabavili životinju, za nju su osigurali dovoljnu količinu hrane za početak te su uradili i adekvatnu izolaciju u štali. Boškovićima, također, trenutno uređuju sobu s obzirom na to da je peteročlana porodica do sada boravila u jednoj prostoriji.

- Postavljeni su stiropor izolacija i rigips ploče kako bi se prostorija u kojoj će sada svi spavati, zaštitila od hladnoće, te brodski pod. Dobit će i bračni krevet - kazala je Kraljević.

Ovo udruženje već je socijalno ugroženim Vitežanima doniralo još jednu kravu i farmu koka nosilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.